IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

20 акта са били съставени на обекти по Черноморието от РЗИ и БАБХ

Актове са за нерегламентирана дейност, нередовно водене на системите за управление на безопасността на храните, неспазване на хигиенните норми

21:31 | 13.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

20 акта за нерегламентирана дейност, нередовно водене на системите за управление на безопасността на храните, неспазване на хигиенните норми, липса на проследимост на храните и без или непълна информация за неопакованите храни. Това са част от резултатите от 261 съвместни проверки на екипите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Областните дирекция по безопасност на храните (БАБХ) на територията на Черноморието.

"Издадени са и 21 предписания: за неспазване на текуща хигиена, наличие на частични замърсявания в хладилни съоръжения, неефективни действия по дезинфекция, необявяване на алергени при неопакованите храни и други“, заяви заместник-изпълнителният директор на БАБХ доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова на пресконференция заедно с д-р Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор, и директорите на териториалните структури.

В хода на проверките, инспекторите са конфискували 98 килограма риба и месо с неустановен произход, както и 270 килограма орехи. Нарушенията са много по-малко от миналата година, а до момента не са отчетени хранителни взривове, допълват експертите.

Обект на инспекциите са били заведения за обществено хранене, здравословно състояние на работещите там, наличието на здравни книжки, употребата на препарати за дезинфекция и бутилираните води. Под особено наблюдение са детските лагери. „Към момента груби нарушения, които в предходни години, доведоха до епидемични взривове, не са констатирани“, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Заместник-изпълнителният директор на БАБХ доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова съобщи, че в обекти за търговия на дребно, временни, заведения за обществено хранене, както и такива предлагащи услугата „all inclusive” е следено за произход и проследимост на продуктите, сроковете и условия на съхранение, съответствие на сграден фонд и оборудване, дали системите за управление на безопасността на храните са действащи и се прилагат, както и за коректно етикетиране и спазване изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още