IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 юли

07:40 | 12.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Започва подбор на хотели и транспортни фирми за председателството на ЕС
в. Капитал Daily

България ще отдели над 1 млн. лв. за хотелско настаняване на ръководителите на делегациите, които ще пристигнат по време на българското председателство на ЕС в първата половина на следващата година, и за превоза на някои от гостите между хотелите им и местата, на които се провеждат конференциите. Това става ясно от публикувани обществени поръчки за избор на места за настаняване и транспортни фирми от министерството за българското председателство на Съвета на ЕС. Ръководителите на делегации ще трябва да бъдат настанявани в четири или пет звезди хотели, които са в радиус от 2 км до НДК, където ще се провеждат основната част от срещите.

Едната обществена поръчка е за избор на хотел, в който да се настанят гостите, за които България ще осигури престоя им. Това ще се отнася само до събитията от категория "А" - срещи на ниво министри или по-високо. Като домакин България трябва да заплати престоя на ръководителя на делегацията (министър или по-високо ниво) и на един негов придружител. Въпросната поръчка е за 515 хил. лв. с ДДС, се вижда от публикуваното за нея обявление, а кандидатстващите хотели могат да бъдат четири или пет звезди.

КЗК отново не откри нарушения на пазара на горива
в. Капитал Daily

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли обвиненията срещу "Газтрейд", "Лукойл България" и "ОМВ България" за злоупотреба с господстващо положение и картел. Това става ясно от решението, взето от комисията в края на юни и публикувано на интернет страницата й. Производството срещу трите компании беше образувано през 2015 г. въз основа на жалба, подадена от "Трейднет Варна", собственик на варненската верига бензиностанции VM Petroleum на Веселин Марешки.

Решението на КЗК не е изненадващо, като се има предвид, че в края на март, два дни след предсрочните парламентарни избори, се оказа, че шестте вериги бензиностанции (между които "Лукойл България" и ОМВ), които бяха разследвани за картел, са невинни.

Университети вече привличат студенти с джипове и айфони
в. Сега

Все по-невероятни методи използват родните университети в опитите си да привлекат студенти. След като миналото лято ректори даваха по 50 лв. на свои възпитаници и преподаватели за всеки доведен кандидат-студент, тази година някои висши училища са вдигнали мизата - на младежите се обещават даже джипове, само и само да се запишат в съответния университет.

Най-пресният пример е от частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив (ВУАРР), което се рекламира с гръмката оферта "Учи и спечели". В специално обръщение на сайта на университета ректорът акад. проф. Димитър Димитров примамва бъдещите студенти с "щастливи бонуси" - 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи, таблети, а голямата награда е джип. Щастливците ще са 25 първокурсници, които ще научат за своя шанс на студентския празник 8 декември т.г., когато ще се теглят номерата на късметлиите.

Повече хора се възползват от ранното пенсиониране
в. Сега

Значително повече хора от масовата трета категория се възползват от възможността да излязат по-рано в пенсия, показват данните на Националния осигурителен институт. От миналата година с последната пенсионна реформа в Кодекса за социално осигуряване съществува възможността човек да се пенсионира до една година по-рано от нормалната пенсионна възраст, ако има обаче необходимия осигурителен стаж. За всеки месец предсрочно пенсиониране освен това НОИ намалява пенсията с по 0.4%, и то пожизнено.

Медийната концентрация в България е най-висока за целия ЕС
в. Сега

България е страна с най-висока степен на риск за свободата на словото заради сериозната концентрация на медийна собственост. Тя е и с висок риск по отношение на политическата намеса над редакционната независимост. Това се казва в независим доклад на Центъра за плурализъм и свобода на медиите към Европейския парламент. Проучването бе представено вчера пред членовете на комисията за граждански свободи. Нашите евродепутати останаха безмълвни, предаде БНР.

Мандри искат нови опаковки за млякото по БДС
в. Монитор

6 мандри правят проби за използването и на друг вид опаковки за произвежданото по БДС българско кисело мляко, научи „Монитор“.

В съобщение от тях се казва, че ще се изследва органолептика и микробиология на тяхно кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки - досегашната, призната от Българския институт по стандартизация, полистеринова опаковка и полипропиленова опаковка от ново поколение, която според производителите е по-екологична, по-евтина и изцяло съответстваща на европейските стандарти.

Всяка втора хапка пилешко вносна
в. Монитор

Около половината от птичето месото, което ядем е вносно, научи „Монитор“. Според Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите, немалка част от импортните мръвки след първична преработка у нас отиват за реекспорт, като в България остават по-некачествените, които се използват основно за колбаси.

Причината е, че родното производство не може да задоволи нуждите на преработвателите от вътрешности, използвани за направата на пастети.

Строят най-големия исторически парк в Европа
в. Труд

До 2022 г. ще бъде построен най-големият исторически парк в Европа, който ще предлага разходка на над 400 000 туристи годишно в няколко епохи назад във времето по българските земи. Вчера беше направена първа копка на мега проекта“Исторически парк“ на входа на село Неофит Рилски, община Ветрино с участието на областния управител на Варна Стоян Пасев.

Историческият парк ще работи като културно-исторически атракцион, който ще се шири на 130 дка. В него ще бъдат пресъздадени акценти от Неолитна епоха, Халколитна епоха, Тракийска епоха, Римска епоха,от времето на славяни и прабългари, Първо и Второ българско царство до падането на България под османско робство, обясни за „Труд“ авторът на проекта Ивелин Михайлов.

До 40 000 бойци в най-голямото учение на НАТО, 6 000 са у нас
в. Труд

Най -големите маневри на НАТО от 1987 г. насам стартираха и у нас. На учебния полигон „Ново село“ край Сливен бе открито многонационално учение в Черноморския регион под кодовото наименование „Saber Guardian 2017“.
То се провежда ежегодно от 2013 г. в периода 11 – 20 юли т.г. под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с въоръжените сили на страните домакини.

Цените в интернет също влизат в инфлацията
в. 24 часа

След около 15 месеца националната статистика ще започне да включва и цените на стоките и услугите в интернет като източник за изчисляване на инфлацията. Това е една от целите на проект, който се финансира от Европейската комисия и по който НСИ започва да работи този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още