IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ликвидацията на КТБ е била предрешена още преди втората среща при Плевнелиев

Проблем след въвеждането на банката в несъстоятелност е „пасивното, деградиращо отношение“ на БНБ за издирване на лошите кредити, според Христо Михайловски

11:54 | 10.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ликвидацията на Корпоративна търговска банка (КТБ) е била предрешена още преди втората среща при президента Росен Плевнелиев. Това коментира пред БНР изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски по повод обнародваната втора стенограма от заседанията при тогавашния президент Росен Плевнелиев за състоянието и фалита на банката.

Изходът на разговорите е предрешен от недоказуемото твърдение на главния прокурор Сотир Цацаров за дупка в КТБ от 3,5 млрд. лева. Оттук нататък тръгва заблудата и на президента, и на други политици, казва Михайловски.

Според Михайловски главният прокурор Сотир Цацаров „не описва ситуацията в Корпоративна търговска банка с реални доказателства“.

„Острото влизане (в разговора, бел. авт.) на господин Цацаров отначало с тези 3,5 млрд. лева "дупка", която е недоказуема, всъщност предрешава за мен изхода на този разговор”, посочва Михайловски.

Тогавашният гуверньор на БНБ Иван Искров е трябвало да опровергае твърденията на Цацаров, допълва експертът. Той посочва коментара на Искров, че няма достатъчно информация, която да даде за портфейла на банката. “Той трябва да има най-голяма информация по този въпрос, а той всъщност не взема отношение по изказването на господин Цацаров”, заяви Христо Михайловски.

Интересно е и мнението на Йордан Цонев - финансистът от ДПС, казва Михайловски. Той уточнява, че коментарът на Цонев е бил, че 3,5 млрд. лева е "нулев актив".

Нищо ново няма в поведението на участниците в тази среща, обобщава Михайловски, коментирайки разсекретената стенограма.

Експертът подчертава, че проблем след въвеждането на КТБ в несъстоятелност е било „пасивното, деградиращо отношение“ на БНБ за издирване на лошите кредити.

„Това, че няма кредитни досиета е измислица – във всяка една банка има информационна система, която веднага да покаже кой кредит има закъснение 30, 60 или 90 дни и да се потърси длъжника“, каза Михайловски. Именно това не беше направено за оздравяването на банката, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Не са само информационните системи - като финансова институция КТБ всеки месец е подавала данни към ЦКР. Там има абсолютно цялата необходима информация за всичко, което са обсъждали на тези празни и излишни заседания при Плевнелиев.Отделен е въпросът, че обезценката като понятие е доста субективна представа за това дали, кога и как ще се случат или не дадени събития. Т.е. очакване. Несбъднало се. Накратко - държавата искаше да фалира тази банка и просто го направи - със съвкупност от действия и бездействия от не една институция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още