IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 юли

08:00 | 07.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

София одобри още една висока сграда на бул. "България"
В. Сега

На фона на редица обещания високото строителство да минава обществено обсъждане и да бъде ограничено в определени зони на София, вчера Столичният общински съвет одобри изграждане на 77-метров апартаментен хотел на кръстовището на бул. "България" и ул. "Борово".

Проектът за бъдещата сграда върху част от бившия магазин "Мартинели" беше отхвърлен веднъж от комисията по екология и два пъти от тази по градоустройство към СОС. Съветниците не бяха сигурни дали тя действително попада в т.нар. третичен градски център, както твърди инвеститорът и искаха да разберат как тази сграда ще функционира в натоварения градски булевард и дали ще повлияе на трафика. В сряда обаче комисията по архитектура даде зелена светлина за строителството й. В комисията по икономика пък одобриха искането на "България билдинг" парцелът да бъде разделен на три части.

Конституционният съд остави прехвърлянето на втората пенсия в НОИ
В. Сега

Конституционният съд остави в сила прехвърлянето на втората пенсия от частните фондове в Националния осигурителен институт. Конституционните съдии единодушно са решили, че промените от края на 2014 г., с които на родените след 1959 г. беше позволено да се осигуряват само в държавното обществено осигуряване, не противоречат на конституцията.

Тълкуването на текстовете в Кодекса за социално осигуряване бе поискано от Върховния административен съд. Според ВАС измененията са противоконституционни. КС обаче вчера ги остави в сила, като оборва всички твърдения на ВАС.

ДПС иска заличаване на имената от "възродителния процес"
В. Стандарт

Движението за права и свободи внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация. В предложените промени се предвижда веднъж завинаги да се заличат в ЕСГРАОН насилствено наложените по време на т.нар „възродителен процес" имена на тези български граждани , както и да се въведе изричната забрана подобни данни да се изискват от служителите по гражданското състояние.

Технополис и Практикер започват изграждането на нов склад в гара Елин Пелин
В. Стандарт

„Видеолукс Холдинг", собственик на вериги магазини Технополис и Практикер, започна изграждането на нов склад в гара Елин Пелин. Новата сграда ще разшири настоящия склад на компанията, заемащ повече от 20 000 кв. м., с допълнителни 10 500 кв. м. Символична първа копка направиха председателят на съвета на директорите на „Видеолукс холдинг" г-н Тодор Белчев и кметът на Елин Пелин доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, след като бе отслужен тържествен водосвет.

Проектът, продиктуван от динамичното развитие на двете вериги, ще обслужва складовата дейност на магазините им и ще подпомага онлайн търговията на компанията.

Нароихме учени колкото 40 батальона
В. Монитор

14 111 учени с научни степени и академични длъжности са се нароили у нас за период от близо седем години, откакто всеки университет може сам да произвежда доктори, доценти, професори и др. Числото е сравнимо с броя на войниците в около 40 батальона, ако приемем, че един се състои от около 350 души. Бързата писта за научни степени и академични длъжности беше пусната със закриването на Висшата атестационна комисия (ВАК), а присъждането им беше децентрализирано със Закона за академичния състав, приет по времето, когато министър на образованието беше проф. Сергей Игнатов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още