IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 юли

07:59 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КАТ ще проверява за неплатени глоби и пътниците в колите

В. Сега

В опит да се справи с проблемите при връчването на електронните фишове пътната полиция започва прилагането на нова стратегия. При проверка на водача катаджиите ще изискват документите и на пътуващите в колата. Ако се окаже, че те имат издадени и невръчени фишове, документите ще се разпечатват и ще им се дават на място. Така КАТ се надява да намали големия брой на невръчени книжа, който пък е сред най-честите причини за избягване на санкция.

Шофьорите масово не плащат глоби за нарушение по пътищата, които са им наложени чрез електронни фишове, посочи в писмен отговор на депутатски въпрос миналата седмица вътрешният министър Валентин Радев. За първите 5 месеца т.г. са издадени 138 335 електронни фиша с глоби за 21.5 млн. лв., а са платени едва 6 млн. лв.

Шефът на КЕВР намекна за нови договори с американските тецове

В. Сега

През следващата година може да бъде постигнато предоговаряне на условията по договорите с американските централи, което ще доведе до положителен финансов резултат за целия енергиен отрасъл. Такова мнение изрази вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред телевизия BiT. Става дума за контрактите на тецовете "Марица-изток" 1 и 3. Токът от тях се изкупува по гарантирани цени, което влияе на цената на електроенергията за бита и за фирмите.

Коментарът на Иван Иванов идва две години след като НЕК и министерството на енергетиката постигнаха частичен успех и централите заработиха по нови правила. Тогава бе спазарено намаляване на цената за разполагаемост, от което НЕК пести по 100 млн. лв. годишно, или около 1 млрд. лв. за целия срок до изтичането на договорите. Преди това обаче електрическата компания изчисти натрупаните си задължения от около 1.2 млрд. лв. с двете централи чрез заем, изтеглен от принципала - Българския енергиен холдинг. От думите на шефа на регулатора обаче не се разбра дали и какви точно разговори се водят с двете централи.

Връщат войнишкия лъв пред НДК

В. Труд

На мястото на паметника „1300 години България“ пред НДК в София ще бъде възстановен мемориалът на Първи и Шести пехотен полк. Планира се да бъде върнат и лъвът, който е бил част от комплекса, а в момента се съхранява в Националния военноисторически музей. Това съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на пресконференция заедно със зам.-кметът по културата доц. д-р Тодор Чобанов и главният архитект на София Здравко Здравков. Общинското дружество „Софинвест“ започна премахването на „1300 години България“ в понеделник.

По думите на зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов предстои да бъде обявен конкурс за проект за мемориала на Първи и Шести пехотен полк, като заданието за него се пише в момента. Кметът Йорданка Фандъкова е отправила молба до военния министър Красимир Каракачанов за връщането на лъва. До приключване на конкурса за възстановяването на мемориалните плочи, пространството под паметника ще бъде затревено, каза градоначалникът.

Община Пловдив обяви обществена поръчка за 18 млн. лв.

В. Труд

Община Пловдив обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който да извърши  строително-монтажни работи за реконструкция, рехабилитация и благоустрояване на улици, булеварди и площади и междублоковите пространства и изграждане на детски и спортни площадки в 85-хилядния район „Централен” Общата стойност на обществената поръчка по проекта „Интегриран план за градско развитие на Пловдив” е17 920 914 лв. без ДДС, като в него са включени 9 обекта, разделени в 3 позиции. Едната от тях предвижда благоустрояване, озеленяване, паркоустройство, изграждане на детски площадки по южния бряг на река Марица, рехабилитация и реконструкция и енергоспестяващо улично осветление на бул. „Марица-юг“ в зоната от бул. „Цар Борис Трети Обединител“ до бул. „Източен“.

294 останаха аут от гимназиите

В. Монитор

294 кандидат-гимназисти останаха некласирани на втория тур от състезанието за прием, резултатите от който бяха оповестени днес. След първия етап общо 513 ученици не бяха приети никъде и те автоматично бяха препратени към следващия тур. Във второ класиране можеха да участват ученици, които са останали без място на първо класиране или пък седмокласници, които искат да дръпнат напред в желанията си и да бъдат записани в по-предпочитано от тях училище. Общо 2810 кандидати са подали заявление за участие във втория етап на състезанието за прием, като са класирани общо 3027. На първия етап бяха класирани общо 8137 ученици, като свободните места за второ класиране пък бяха общо 611.

Митничари хванаха над 31 хил. опасни спинъри

В. Монитор

Митничари хванаха 31 600 опасни спинъри в Русе, София и Летище-Варна през последния месец, съобщиха от Агенция „Митници“ . Според становището на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), основните проблеми, свързани с тези продукти, са наличието на завишени норми на тежки метали, лесното отделяне на малки части, които създават риск от поглъщане при деца, а при светещите видове съществува проблем с батериите, които са лесно достъпни и липсват указания за смяната им.

Специалистите препоръчват, ако все пак ще си купуваме спинър, да се следи за CE маркировка, за указания и ограничаващи знаци, че е забранено за деца под 3 години, както и за обозначен вносител и производител. Трябва да се внимава и при употреба, защото тогава вече има и вероятност за нараняване на остри части от тялото. Например при изпускане и силно въртене той може да удари окото на човек и да го увреди. При изделията с батерия трябва да се следи тя да е достъпна само с инструмент или с две независими движения. Лесното отваряне и достъп до нея крие опасност от поглъщане от деца, което може да се окаже фатално.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още