IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристранният съвет обсъжда размера на минималната работна заплата

След като ВАС отмени увеличението, правителството отново предложи минимална заплата със същия размер от 460 лева

09:11 | 29.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди размера на минималната работна заплата. От 1 януари тази година минималното възнаграждение беше повишено на 460 лева.

ВАС обаче отмени постановлението на МС, с което се определи минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лева. Делото се образува след жалба на национално представителните работодатели с аргумента, че решението не е съгласувано на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

След решението на съда правителството публикува нов проект на постановление за минималната заплата със същия размер от 460 лева, който днес ще обсъдят социалните партньори.

В мотивите към проекта се казва, че определеният нов размер на  минималната работна заплата от 460 лв. бележи  ръст от 9,5% спрямо 2016 г. и това мотивира работната сила да търси работа, ще запази жизненото равнище на най-ниско платените служители и ще намали риска от бедност сред работещите. 

В документите се посочва още, че и с повишението минималната заплата у нас остава на най-ниското ниво в сравнение с другите страни от ЕС. Към второто полугодие на 2016 г. тя е близо 78% от минималната работна заплата в Румъния.

Ще се изчака решението на втора инстанция, което ще бъде окончателно, каза социалният министър Бисер Петков миналия месец. Според него по-големият въпрос обаче е за договаряне на механизма за минималната работна заплата, каквато е и препоръката на ЕК.

Бисер Петков заяви, че не се е отказал да търси съгласие между социалните партньори за договаряне на такъв механизъм въпреки различията, които има между тях. 

Междувременно синдикати и работодатели влязоха в спор за механизма, по който трябва да се определя минималното възнаграждение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още