IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готов е механизмът за възстановяване на неправомерна държавна помощ

АДФИ ще налага санкции при неизпълнение на новото законодателство в областта

13:51 | 28.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Национален механизъм за възстановяване на неправомерна държавна помощ е изработен с промени в Закона за държавните помощи. Те бяха одобрени по време на правителственото заседание, пишат от пресцентъра на Министерския съвет.

С проектозакона се подобрява и съществуващата процедура по налагане на санкции за неизпълнение на законодателството по държавните помощи, като този процес ще се поеме от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

От решението става ясно, че досега е съществувала „нормативна празнота“ по отношение на възстановяване на помощта, отпусната от държавата без одобрение от Европейската комисия. С промяната ще се възстановява съществуващото пазарно положение преди отпускането на средствата.

Администраторите на помощ трябва да действат и да постигат резултати в кратки срокове, за да може пазарното положение да бъде възстановено максимално бързо, пишат още от кабинета.

Въвежда се също механизъм за правна защита за конкурентите и други трети страни, засегнати от предоставянето на неправомерна държавна помощ или от други нарушения при предоставянето на държавни помощи. Едновременно с това националните съдилища ще се подпомагат както чрез създаване на правна връзка между тях, така и от Европейската комисия и от Съда на Европейския съюз.

Целта е ефективно да се гарантира законосъобразното прилагане на режима по държавните помощи и в контекста на проведения процес на модернизация на режима от страна на ЕК в периода 2012-2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още