IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 юни

07:21 | 27.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Борисов откри, че победената контрабанда всъщност процъфтява
В. Сега

Премиерът Бойко Борисов отново се самоопроверга за контрабандата, която отдавна беше обявил за победена. Вчера той призна, че бизнесът с горива продължава мощно да ощетява държавния бюджет. Борисов цитира резултати от съвместни проверки на ГДБОП и ДАНС, които установили, че бензиностанциите масово лъжат НАП за оборотите си и крият данъци. "Към данъчните отиват цифри, които изобщо нямат общо с продадените количества. От 900 проверени бензиностанции 900 софтуера манипулират", обяви премиерът по време на национално съвещание на ръководството на МВР. Тези числа звучат страховито, като се има предвид, че в България общо има около 3500 бензиностанции с монтирани фискални устройства, които директно пращат данните за продажбите в НАП. Отделно има и над 1000 ведомствени бензиностанции, които изобщо не са вързани с НАП, защото уж не продават горива на външни клиенти. 

Дълговете за лечение в чужбина чупят нови рекорди
В. Сега

Рекордните 246 млн. лв. стигнаха дълговете на здравната каса към чуждите клиники, съобщиха от НЗОК. Затова и надзорният съвет иска от управителя на касата анализ, на базата на който да се намерят начини за проверка на реализираната дейност в чужбина.

За около 6 месеца парите, които касата дължи на болници в ЕС, лекували осигурени у нас граждани, са скочили с над 50 млн. лв. - през октомври 2016 г. борчът на касата беше 190 млн. лв. Те растат ежегодно, защото касата плаща по-малко от постъпващите искове. От години НЗОК изплаща само стари задължения или дори само лихвите по тях.

Пеевски премества и печатницата в "Дружба"
В. Капитал Daily

Осем месеца след като спечели евтино печатницата "ИПК Родина 1" (прекръстена на "Принт трейдинг"), намираща се до летище София, Делян Пеевски я прехвърли към друго контролирано от него дружество - пловдивското "Юрий Гагарин", което се занимава с производство на опаковки, филтри и гилзи за цигари. В съобщение до инвеститорите на фондовата борса "Юрий Гагарин" оповести, че подготвя сделка, и я мотивира с преследване на цел за разрастване на бизнеса. Ще бъдат придобити 100% от дяловете на "София принт инвестмънт" срещу 11 млн. лв., като финансирането ще е със собствени средства.

Банките разпределят по-големи дивиденти от миналогодишните
В. Капитал Daily

Редица банки тази година разпределят дивиденти, по-големи от миналогодишните. Заедно с печалбите за 2016 г. има институции, взели решение и за включване в него на неразпределени печалби от предходни години. От разпределение на дивиденти се въздържат някои банки с българска собственост. Това показват поканите за и протоколите от общите събрания на банките в Търговския регистър, които са ги провели и публикували или предстоят да се състоят.

Собствениците на шест банки са гласували общо 883.3 млн. лв. дивидент. Това е 70% от цялата печалба в сектора за миналата година.

Започнаха масирани проверки в Слънчев бряг

В. Стандарт

По инициатива на вицепремиера Валери Симеонов през почивните дни започнаха масирани проверки на територията на к. к. „Слънчев бряг", чиято цел е да се осигури спокойствието на туристите. Те обхващат както движещите се в курорта превозни средства, така и атракционни дейности и търговия. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Масираните проверки на транспортните средства, осъществени от КАТ – Бургас през последните 48 часа, установиха стотици нарушения, главно по отношение на нерегламентирани подвижни атракциони, електрически триколки и колички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още