IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 юни

07:51 | 21.06.17 г.
Преглед на печата за 21 юни

Шумно рекламираните антибюрократични мерки на кабинета се отлагат до есента

В. Сега

Двуседмичният срок, даден от премиера Бойко Борисов за отпадане на свидетелството за съдимост, няма да бъде спазен. Миналата седмица министър-председателят свика спешна среща за намаляване на административната тежест и бюрокрацията и в края й обяви категорично, че след 2 седмици документът вече няма да се изисква от институциите, а чиновниците ще правят директни справки.

Оказва се обаче, че свидетелството е пуснало дълбоки корени в куп закони и наредби, които трябва да се променят спешно, за да се изпълни премиерската заръка. "Дали това ще стане до седмици, зависи от необходимостта от нормативни промени", опита се да се застрахова в петък вицепремиерът Томислав Дончев. "Това е тема, която трябва да намери своето решение до есента - само в законодателен аспект трябва много спешно да се променят 40 и няколко закона", заяви пред Нова телевизия вчера шефът на Агенцията за електронно управление Росен Желязков.

Варненски университети дават най-високи заплати

В. Сега

Преподавателите в Икономическия университет във Варна получават близо три пъти по-високи заплати от колегите си например в Минно-геоложкия университет. За сериозната ножица в университетските възнаграждения, често в ущърб на вузовете, предлагащи качествено образование, стана ясно на конференция на КНСБ за предизвикателствата пред държавните висши училища у нас.

Данните за средните брутни заплати в държавните университети са към декември 2016 г. Според тях най-високи са възнагражденията в Икономическия университет във Варна - 2061 лв., а най-ниски - в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София - 860 лв. УНСС се нарежда на осмо място с 1342 лева средна заплата, а Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е лидер по повечето от професионалните направления, в които предлага обучение, е едва на 16-о място - с 1193 лв. средна брутна работна заплата. В класацията се открояват медицинските университети, които заемат второ, трето и четвърто място по възнаграждения. В МУ-София преподавателите получават средно 1995 лв., колегите им от Варна са с 1849 лв., а тези в Пловдив - с 1585 лв.

България мащеха за своите безценни билки

В. Труд

България успява да преработва нищожни количества от билките, които се берат у нас. Едва 5% от 15 000 тона лечебни растения, които се добиват годишно остават в страната. Това разказаха пред „Труд“ експерти и търговци. Страната ни е изключително богата на лечебни растения. Годишно у нас се добиват средно около 15 000 тона билки. Това нарежда България в челната петица по производство и износ наред с Индия и Афганистан.
80% от тези количества обаче заминават зад граница, заяви Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите и производителите на живи храни в България пред „Труд“. Сериозни количества от родните билки се пласират в Европа, стигат дори до Африка и Америка. Лечебните ни растения заминават предимно за Германия, Австрия, Англия, Кипър.


Президентът иска от Македония защита на българите там и войнишките паметници

В. Стандарт

За България и Македония е крайно време да обърнат нова страница в двустранните си отношения. Усложненията между двете държави са неестествени и не отговарят нито на историческите, нито на съвременните реалности, нито на бъдещите ни цели. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря на „Дондуков" 2 с министър-председателя на западната ни съседка Зоран Заев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Обща беше позицията, че гражданите и в България, и Македония очакват от своите политици да провеждат политика на приятелство и добросъседство между двете най-близките държави на Балканите.
По време на срещата президентът Радев потвърди подкрепата на страната ни за евроатлантическата и европейската перспектива на Македония.

Външно дава 150 бона за градинари и монтьори

В. Монитор

МВнР е заделило над 151 хил. лв. с ДДС за градинари и монтьори. Ведомството е обявило две обществени поръчки, като срока за изпълнението им е 1 година. Търсените монтьори ще се грижат за 41 возила на МВнР, в това число 37 леки автомобила, 3 товарни и 1 автобус. За сервизното им обслужване ще бъдат заплатени 83 988 лв. Изпълнителят на обществената поръчка се задължава освен да провежда технически прегледи и ремонти, да репатрира аварирали автомобили на територията на София до 3 часа след заявяване на услугата. Освен това монтьорите ще бъдат задължени да приемат колите на Външно до час след заявка, независимо от натовареността на сервиза, както и да са на разположение 24 часа в денонощието, а за спешни ремонти и през почивните дни.

Добивът на газ от находище "Галата" е нараснал с 300%

В. Капитал Daily

Добивът на природен газ от находище "Галата" в шелфа на Черно море е нараснал с 300%, откакто концесионерът "Петрокелтик България" смени собственика си. Това става ясно от съобщение на ирландската Petroceltic, която преди година беше поета от най-големия си кредитор Worldview. Компанията е регистрирана на Каймановите острови и е основана от българина Анджело Москов.

Въпреки увеличеното производство приходите на "Петрокелтик" през миналата година са продължили да намаляват, като най-вероятната причина за това са по-ниските цени на газа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още