IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 юни

08:02 | 20.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фирми ще се жалват на ЕК заради 97 млн. лв.
В. Сега

Български фирми ще се жалват на ЕК заради загуби и пропуснати възможности, които са понесли в резултат от работата на държавната администрация. Те бяха засегнати от отменената процедура за технологична модернизация по програма "Конкурентоспособност" 2007-2013 г., научи в. "Сега". Това става възможно, след като българският съд постанови окончателно, че те са били ощетени неправомерно. 

Казусът е от 2014 г., когато тогавашният шеф на управляващия орган Ели Милушева отмени цялата процедура по програмата на стойност 97 млн. лв. заради съмнения за корупция сред оценяващите.

ГЕРБ замисля нов изборен референдум чрез депутатите си
В. Сега

ГЕРБ опипва почвата за нов национален референдум за вида на изборната система, като използва многочислената си парламентарна група. Това се случва дни след като промените в Изборния кодекс събраха недостатъчна подкрепа в парламента, за да се въведе мажоритарен вот. Законът за допитванията позволява 48 депутати да отправят предложение за това до Народното събрание. ГЕРБ разполага с 95 народни представители и не е проблем да събере необходимите гласове. Шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, който често тества настроенията сред политици и общество със "свои" идеи, обяви пред "Канал 3" като свое хрумване провеждането на пореден референдум по темата. От думите му се разбра още, че допитването може да се проведе при условие да има 1 година за подготовка. 

"Атака" номинира за ВСС прокурора, отказал да разследва Пеевски
В. Капитал Daily

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е внесъл в понеделник две кандидатури за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. Това са зам. апелативният прокурор на София Йордан Стоев и столичният адвокат Боян Новански. И двете предложения на Волен Сидеров са за членове на съдийската колегия (в която парламентът трябва изпрати шест души), а това е странно, защото Стоев е действащ прокурор. Най-вероятно лидерът на "Aтака", през когото традиционно минават голяма част от свързаните с ДПС назначения, е използвал една и съща бланка за номинациите, защото в тази на Стоев пише, че той е... дългогодишен адвокат.

София отново иска да удължи договорите на "Карат-С" за 15 автобусни линии
В. Капитал Daily

В четвъртък Столичният общински съвет за втори път ще гласува дали да удължи договорите на частния автобусен превозвач "Карат-С" за още две години след първоначалния им срок. Фирмата оперира 15 линии от градския транспорт в София - с номера 3, 6, 5, 7, 8, 10, 14, 1, 4, 69, 70, 114, 306, 123, 204. Повечето от тях са сключени през 2008 г. и изтичат в месеците до края на 2017 г., а останалите - до средата на 2018 г.

Преди месец заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев внесе подобно предложение за продължаване на споразуменията за 11 от линиите на "Карат-С".

Плащаме онлайн без банкова карта
В. Монитор

Българите ще могат да се разплащат онлайн докато пазаруват през Интернет без да имат дебитна или кредитна карта. В момента, решим ли да си купим нещо през мрежата, трябва да въведем номер на банкова карта, или да използваме наложен платеж или банков превод. Чрез транспонирането на Втората европейска директива за платежни услуги (PSD2) вече потребителите ще имат възможност да пазаруват онлайн, дори и да нямат платежни карти, които в момента са най-широко разпространеният инструмент за плащане онлайн.
Директивата ще бъде въведена с нов закон за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), като се очаква до средата на годината той да бъде изпратен в министерството на финансите за внасяне в МС. 

Джипита с по 8000 пациенти заради дефицита
В. Монитор

Джипита имат записани 8000, дори близо 9000 пациенти в листите си. Медиците са с практики в отдалечени и труднодостъпни райони, където дефицитът на лекари е огромен, установи репортерска проверка на „Монитор”. Ударник сред тях е д-р Снежана Бакърова от село Смилян, Смолянска област. Практиката й е от 8500 души от общо 32 села в областта. Населението в тях е предимно от пенсионери, а хората в млада и средна възраст са бедни. В някои от населените места е назначена медицинска сестра, която да овладява положението при спешен случай докато д-р Бакърова пристигне. За да стигне до тежко болен, й се е наложило дори да язди за пръв път кон – единственото транспортно средство, с което можело да се стигне по труднопроходим път до отдалечената махала в планината. Лекарката е водила и раждане в автомобил на поляна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още