IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян: Кредитирането расте предпазливо

Потребителският ентусиазъм също е по-висок, заяви банкерът

12:19 | 16.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Кредитирането расте предпазливо, потребителският ентусиазъм също е по-висок. Хората си купуват къщи и коли, което означава, че може би сме в периода на новото нормално, каза пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян.

Икономиката расте, средата става по-устойчива, банките са по-предпазливи, когато кредитират – не произвеждат нови лоши кредити, обобщи той. По думите му това означава, че икономиката като структура се приближава към по-развитите страни, към които се стремим.

На исторически ниски нива (на лихвите) сме, може да се очаква повишение, но то няма да е шоково, прогнозира банкерът.

Хампарцумян отчете, че по-ниските в момента лихви не водят към свръхентусиазъм хората да вземат кредити. Той коментира, че лихвите трябва да се поносими и справедливи, а всеки трябва да взема информирано решение в дискусия с предлагащия кредит. 

Бъдещето на електронната идентификация на личността е биометрията, каза още той.

По повод разсекретената стенограма за КТБ от 29 юни 2014 г. от обсъждането при президента Росен Плевнелиев той коментира, че в документа „не се говори много за КТБ“.

„След като има обществен интерес, разсекретяването на такива документи е важно“, добави той.

"Не мисля, че има печелещи и губещи от разсекретяването, но е хубаво да знаем какво се случва около нас. Трябва да се знае защо имунните системи на държавата не сработиха достатъчно рано, за да се предотврати разрастването на проблема до неговите размери", допълни Хампарцумян.

„На системно ниво ние се самоспасихме като банкова система“, отчете той три години след кризата с КТБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още