IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 юни

08:50 | 16.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Здравната каса ще увеличи бюджета на болниците
В. Сега

След заплахите за протести и оплакванията на болниците, че не могат да работят нормално заради прекалено намалени лимити, здравната каса ще увеличи парите им. На среща между ръководствата на касата, лекарския съюз и здравното министерство е решено да има нови правила за разпределение на парите на лечебните заведения, съобщиха от НЗОК.

Парите, които касата дава за болнична помощ, ще скочат от 133-136 млн. лв. месечно на 138-139 млн. лв. Допълнителните средства ще дойдат от очакваното преизпълнение на приходите от здравни вноски. Изчисленията са, че НАП ще събере около 75 млн. лв. за тази година от осигуровки в повече от определеното като приходи в Закона за бюджета на касата. 

Само 8 митничари от Кулата получиха обвинения
В. Сега

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения само на осем служители на митнически пункт Кулата за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи. При акцията бяха задържани 23-ма митнически инспектори и представители на фирми. Повечето явно ще са свидетели. Прокуратурата ще иска постоянен арест за обвиняемите. 

Задържаните сега са минали тестовете за интегритет и са отличници - това обяви председателят на парламентарната комисия срещу контрабандата и корупцията и бивш шеф на митниците Емил Димитров от Патриотичния фронт по bTV.

Държавата ще участва минимално в приватизацията на АЕЦ "Белене"
В. Стандарт

Участието на държавата в приватизацията на АЕЦ "Белене" ще бъде минимално. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщава Канал 3.

Очаква се до септември БАН да изготви технико-­икономически и правен анализ за оборудването на централата.

"Търси се стратегически инвеститор. Ще отделим активите и пасивите във връзка с този проект в една отделна кампания, по всяка вероятност, ако има такъв инвеститорски интерес, какъвто беше заявен в рамките на предишния мандат, то тогава тези инвеститори ще се явят на този конкурс и ще видим дали този проект е жизнеспособен.

„Практикер" отвори врати в Ямбол
В. Стандарт

„Практикер" отвори врати в Ямбол. Тодор Белчев – председател на съвета на директорите на „Видеолукс Холдинг", Георги Славов, кмет на община Ямбол и Николай Нанков, министър на регионалното развитие, прерязаха лентата на хипермаркет за дома и градината „Практикер" в Ямбол - 10-ти поред обект на веригата за страната.

„Откриването на „Практикер" – Ямбол е част от нашата дългосрочна стратегия да обновим текущите си магазини и да разширим веригата с нови обекти, така че да предложим на повече хора достъп до качествени продукти на утвърдени производители. Ние се стремим голяма част от продуктите в Практикер да бъдат произведени в България и да предложим голямо разнообразие", каза г-н Белчев на откриването.

Всеки 6-и работещ се труди от вкъщи
В. Монитор

Всеки 6-и работещ се труди от вкъщи. Надомниците у нас са близо 430 хиляди, а според официалната статистика наетите в частния сектор у нас са малко над 2,5 млн. В последните години намалява броят на наетите, а се увеличава броят на самонаетите от работещите вкъщи, като те представляват вече 70% от общия брой, обясни за „Монитор“ Виолета Златева, председател на Сдружението на надомните работници.

По думите й причината за това е промяната в Кодекса на труда, с която се регулира работата на самонаетите надомници.

Също така голяма част от шивашките фирми изтеглиха своята дейност от България и затова намаляха наетите за работа вкъщи, обясни още тя. Въпреки това има нужда от допълнителни регламентации, за да излязат тези хора напълно от сивия сектор, коментира Златева.

Данъчните запечатаха пет обекта в Балчик
В. Монитор

Пет обекта в Балчик ще бъдат запечатани за 30 дни заради нарушения, съобщиха от НАП - Добрич. Данъчни инспектори установили, че търговците не издават касови бележки на клиентите за извършените покупки. Сред тях са обекти за продажба на закуски, плодове и зеленчуци, зоомагазин и магазини за сувенири. На собствениците са съставени актове.
Санкциите са в резултат на масираните проверки, предприети от данъчните за спазване на данъчното законодателство в Балчик. Само за един ден инспектори от „Оперативни проверки“, подкрепени с инспектори от други отдели на териториалната дирекция, провериха 21 обекта в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още