IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 юни

07:35 | 14.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

 

КФН проверява Auxionize заради посредничество при застраховки
в. Капитал Daily

Платформата за възлагане на бизнес поръчки Auxionize е проверявана от Комисията за финансов надзор, обяви вчера един от основателите й - Ивайло Пенчев, който е собственик и на Walltopia. Според него проверката на платформата е започнала през април и е била поръчана от застрахователни брокери, които търпят загуби от дейността й.

Пакетните услуги и интернетът движат телеком операторите
в. Капитал Daily

Бързият интеренет, пакетиран с мобилна гласова услуга, и телевизията, най-често в комбинация с интернет, са услугите, които клиентите предпочитат и които водят до ръст в бизнеса на телеком операторите. Това показват данните в становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по предварителния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за състоянието на пазара през 2016 г.

Успех за Пеевски в битката за магазина "Техномаркет" в Благоeвград
в. Капитал Daily

С куриозно по стил и съдържание решение Окръжният съд в Благоевград отсъди в полза на дружество на депутата от ДПС Делян Пеевски, след като по същия казус друг съд в страната постанови точно обратното решение. Благоевградският съд, чието ръководство се счита за особено близко до мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), обяви за нищожна сделка, с която през 2006 г. е прехвърлена собствеността на магазина "Техномаркет" в града.

Делото е част от битката между "Глориент инвестмънт БГ", която е собственик на сградите, в които се помещават магазините, и е свързана с техните бивши собственици, и веригата "Техномаркет" на депутата от ДПС Делян Пеевски. Между двете дружества има близо 80 дела в цялата страна, като конфликтът започна в началото на миналата година, малко след като фирма на Пеевски придоби "Техномаркет" и спря да плаща наем за магазините.

Агенцията за бежанците се отказа да разширява лагера в Харманли
в. Сега

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) се е отказала от намерението си да поставя още фургони в бежанския център в Харманли, научи "Сега".

Проектът предизвика острата реакция на общината, която преди седмица отказа да го одобри. Още в началото на април кметът на Харманли Мария Киркова се обяви против поставянето на допълнителни фургони.

И тази година ще има задочно обучение по право
в. Сега

Старите правила за обучението по право ще важат и през следващата академична година, след като правосъдното министерство поправи технически гаф в новата наредба за единните държавни изисквания към тази специалност. Наредбата беше приета в последните дни на служебното правителство, а служебният премиер Огнян Герджиков, който е и преподавател в Юридическия факултет на СУ, я определи като своя мечта. Оказа се обаче, че в постановлението е допуснат технически гаф, който създава правен вакуум - в самата наредба пише, че тя влиза в сила от 2018/2019 г., докато в постановлението на МС за приемането й има разпоредба, че тя отменя стария нормативен акт. Така излиза, че за тази година няма действащи правила.

УНСС наказа студент заради позорно поведение на преподавател
в. Сега

За пореден случай на порочна практика в български университет алармираха вчера студенти. Този път става дума за проф. Соня Докова от УНСС, която писала тройки на студентите си, без да ги изпитва. Тези, които пожелали действително да покажат какво са научили, пък останали с двойки. Казусът, по който бе направена вътрешна проверка, бе разрешен по доста спорен начин - студентът, благодарение на когото бяха огласени нередностите, е наказан с последно предупреждение за изключване от университета. Каква санкция е била предвидена за преподавателката, не се разбра, тъй като тя изпревари събитията и сама поиска да бъдат прекратени трудовите й правоотношения.

Учители на лов за фалшиви адреси на първолаци
в. Монитор

Учители от елитни столични школа са тръгнали на лов за фалшиви адреси, вписани в документите за прием в първи клас. Те проверяват, както по домовете на място, така и през системите на НАП, НОИ и търговския регистър за съответствие на заявения адрес на работата на родителите. Това разказа пред „Монитор“ шефката на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева. Това е положителна мярка, проверка на коректността на двете страни, друг е въпросът доколко може да бъде ефективна, обясни тя. Именно заради съмнения в измами с адреси, миналата седмица стана ясно, че родители са сезирали прокуратурата за съмнения със злоупотреби.

Столичното парно си вдигна заплатите
в. Монитор

Губещото столично топлофикационно дружество в началото на годината повишило заплатите на служителите си с 13%. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на цените на топлинната енергия, които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да одобри от началото на юли.

По морето – кадри няма, заплатите ниски
в. Труд

Проблемът с работната ръка по българското Черноморие става осезаем. Хотелиери търсят персонал почти за всички позиции – камериерки, пикола, сервитьори, бармани, готвачи, преводачи, аниматори, показва проверка на “Труд”.
“Причините за недостига на работна ръка са ниските заплати и кратката заетост. Предлагат се между 500-600 лв. за нискоквалифициран труд, 600-700 лв. за рецепцията, където трябва и чужд език”, заяви проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. По думите му недостигът в ръководните позиции по Северното Черноморие е около 10%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още