IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 юни

08:28 | 10.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министри инспектираха как ще се харчат 800 000 лв. за Голямата базилика

В. Труд

Министърът на културата Боил Банов и на туризма Николина Ангелкова дойдоха на място в старата столица Плиска, за да видят за какво ще се харчат 800 000 лв. в Голямата базилика. Преди дни Министерски съвет отпусна средствата, за да продължи реставрацията на храма. Това е втора сума от държавния бюджет.

„Няма по-добра инвестиция от тази да инвестираш в храм, в това, от което е тръгнало всичко, българщината“, коментира министър Банов след като се запозна с документите. „Проектите са одобрени, има сметки до стотинки, всичко ще бъде прозрачно, ясно е за какво ще се дадат парите“, каза той пред журналисти. Според него това няма да са последните средства, които ще са нужни за да придобие базиликата визията, която искат всички. Коментиран е бил вариант и за използване на евросредства.

"Газпром": Обсъждаме с България развитието на мрежата

В. Стандарт

"Газпром" и България обсъждат развитието на газопреносна мрежа в страната на местата, където съществуващата инфраструктура позволява да се започне строеж. Това заяви Александър Медведев, зам.-председател на "Газпром", цитиран от sputniknews.com. Опциите за разпределянето на газ по втория ръкав на "Турски поток" са разнообразни. Според Медведев има варианти за доставки към Италия, има и на север. "Обсъждаме с колегите от България варианти за развитие за българска газотранспортна система", каза той. По думите му България e имала всичко необходимо за започването на строителството по "Южен поток".

Отварят "Витиня" и "Ечемишка" до края на месеца

В. Стандарт

До края на този месец и двете тръби на „Витиня" и „Ечемишка" ще бъдат приключени, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. "Очакваме решението на ВАС за АМ "Хемус" - участъкът, който предстои да бъде изграден от Ябланица до пътен възел "Боаза", отбеляза министър Нанков.

Той поясни, че там има да се отчуждават още няколко имота, но има осигурено финансиране за авансовите плащания. По думите му строителството може да започне веднага след подписване на договора при извървяване на процедурата по обжалване и евентуално по произнасяне на ВАС в полза на АПИ. „До 20 юни трябва да завърши ремонтът на Аспаруховия мост във Варна", каза министърът.

Държавният архив пуска в интернет древни еврейски книги

В. Стандарт

Търсачка в интернет насочва към староеврейски печатни книги в периода 15-19 в, съхранявани в Централния държавен архив. Това съобщи за "Стандарт" доц. Михаил Груев - председател на Държавната агенция "Архиви", във връзка с Международния ден на архивите, който тази година се провежда под мотото: „Архиви, гражданство и интеркултурализъм".

"Тези книги са издавани в еврейски печатарски центрове в Османската империя- Солун, Константинопол и Измир. И всъщност това е половината от една голяма колекция от около 11000 еврейски старопечатни книги,която се съхранява при нас, а до края на годината ще пуснем и останалите. В самите книги при научно-техническата им обработка, се откриха и много ръкописи, приписки в текстове", уточни доц Груев. При обработката на книгите и ръкописите архивистите са установили контакти с Тел Авив. Те се надяват да получат съдействие от Националната библиотека на Израел за разчитането на ръкописни текстове.

2112 свлачища дебнат в страната

В. Монитор

2112 активни свлачища има в страната, каза зам.-министърът на МРРБ Валентин Йовев и уточни, че само от началото на 2017 г. са открити нови 3. По думите му в бюджета министерството за тази година са предвидени около 3 млн. лв. По данни на ведомството към средата на септември миналата общият им брой е бил 2036.

Строителният министър Николай Нанков допълни, че средства ще бъдат осигурени и по ОП „Околна среда”, където за целта има 60 млн. лв. По думите му ще се обърне специално внимание на свлачище в района на Лом, което заплашва да остави цял квартал без връзка с града.

Сирене от кашу и шоколад с люта чушка станаха хит

В. Монитор

Сирене от кашу и шоколад с люта чушка станаха хит сред посетителите на Фестивала на сладките и тестени изкушения. Събитието се организира от БТПП, а феновете на шоколада могат да посетят интересните предложения до неделя в залата на ЦУМ. Малка кутийка със сирене от кашу струва 5,50 лв., а производителите го определят като гурме деликатес с кисело-солен вкус, напомнящ комбинация от сирене, крем сирене и маскарпоне в едно. Парче тирамису направено със сирене от кашу пък излиза петарка.

Интересът на посетителите грабна и щандът с висококачествени швейцарски шоколади. Те можеха да опитат от млечен шоколад със син картоф от Еквадор, бял шоколад с цял лешник и шоколадови блокчета с люта чушка. Бутиковите изкушения е 5-6 лв., но гостите на изложението не се замисляха за парите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още