Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 1,52 процентни пункта до 1,376 пункта. Индексът е паднал с 8,13 процента от края на април, когато беше 1,488 пункта, което е най-високото му ниво от повече от две години, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БТА.
Българските оранжерийни домати поскъпват с 1,6 на сто и се продават през тази седмица по 1,88 лева за килограм. Оранжерийни краставици поевтиняват с 9,9 на сто, до 1,63 лева средно за килограм. Картофите поскъпват със 3,9 на сто и се търгуват по 0,80 лева за килограм на едро. Цената на пресните картофи се понижава с 0,9 процента до 1,08 лева за килограм. Морковите се продават по 0,92 лева за килограм. Зелето поскъпва с 5,0 процента и се търгува по 0,63 лв./кг на едро. Цената на зелената салата пада с 2,5 на сто до 0,39 лева за брой.
Черешите поевтиняват с 5,2 на сто до 2,94 лева за килограм на едро. Цената на ягодите пада с 3,8 на сто до 2,80 лева за килограм на едро. Ябълките поевтиняват с 3,1 на сто до 1,25 лв./кг, а цената на лимоните се повишава с 6,0 на сто до 2,65 лева.
Кравето сирене поскъпва с 1,1 на сто и се продава средно по 5,72 лв./кг. Кашкавалът, тип "Витоша" се търгува по 10,09 лв./кг. Олиото се купува по 2,09 лева за литър. Каймата се търгува по 4,62 лева за килограм.Пилешкото замразено месо се продава по 3,65 лева за килограм на едро. Захарта поевтинява с 1,9 на сто и се купува по 1,56 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се понижава с 1,3 на сто до 0,76 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,46 лв./кг. Яйцата се продават по 0,17 лева за брой на едро.