Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.
Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, съобщи пресцентърът на Европейската комисия.
„Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.
При подаване на заявлението за регистрация на наименованието в Храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ), България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“. Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост.
Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Евросъюза, уточняват от ЕК.
Филе "Елена", “Панагюрска луканка” и „Горноооряховски суджук” също влизат в списъка с 1200 защитени продукти в ЕС, в който са включени храни със защитени наименования за произход, защитени географски указания и традиционни специалитети.