IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 май

07:40 | 18.05.17 г.
Преглед на печата за 18 май

CEZ отся четирима кандидати за българския си бизнес

в. Капитал Daily

Най-голямата частна енергийна сделка досега - продажбата на бизнеса на CEZ в България, навлезе във втора фаза: избор на кандидати, с които да продължат преговорите. Според различни източници, близки до процедурата, отсяването засега е наполовина - четирима са поканени да дадат окончателни оферти и банкови гаранции за ценовите си предложения. Половината от тях са изцяло местни и трудно ще намерят финансиране от порядъка на 300 млн. евро. Така те вероятно ще отпаднат, а на полуфинала почти сигурно ще играят само два. Единият е консорциумът на братя Бобокови с турската STFA Yatirim, а другият - чешката Energo-pro, която обаче би станала почти монополист на електропазара в България, ако спечели наддаването.

В сряда от CEZ разпространиха кратка официална позиция: "ЧЕЗ започва преговори с избрани инвеститори за продажба на активите си в България Преговорите ще се проведат с кандидатите, които са предложили най-добри оферти." Имена не се посочват.

Училищата минават под обсада за матурите
в. Сега

Българските зрелостници и тази година ще бъдат подложени на обсада по време на матурите, които отново ще преминат под знака на драконовски мерки за сигурност. В "арсенала" на МОН срещу преписвачите влизат над 4000 видеокамери, над 13 000 квестори, 50 експерти от министерството и 20 мониторингови центъра из страната, от които изпитният процес ще се наблюдава в реално време. Мерките са подобни на миналогодишните, но са надградени - камерите и квесторите са доста повече, като най-големи надежди за пресичане на измамите се възлагат на разделянето на изпитите на модули.

Задава се петорен скок на парите за наука до 2025 г.
в. Сега

Петорно увеличение на публичните средства за наука в следващите осем години предвижда актуализираната Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030. Вчера документът, подготвен от екипа на бившия служебен просветен министър проф. Николай Денков и придвижен от настоящия Красимир Вълчев, бе одобрен от МС.

Наличието на подобна стратегия е сред условията за реалното изпълнение на оперативните програми "Наука и образование" и "Иновации и конкурентососбност", в противен случай има риск парите по тях да бъдат спрени.

Никой не знае какво да се прави с конфискуваните престъпни имоти
в. Сега

Въпреки че отчитат растящи успехи в конфискацията на имоти, придобити по престъпен начин, властите не знаят какво да правят с тях. Проблема открито си признаха служителите на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Вчера чиновниците представиха годишния си отчет за 2016 г. пред парламентарната правна комисия. И се похвалиха, че съдът уважил техни искове за 18.8 млн. лв. през м.г.

Разкараха и шефката на Агенцията по вписванията
в. Стандарт

Изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Елена Маркова е била освободена от длъжност заради открити нарушения. Освобождаването на Маркова е станало по искане на министъра на правосъдието Цецка Цачева, което е било съгласувано от министър-председателя Бойко Борисов.

30 големи строежа вдигат шум по морето
в. Монитор

Продължава работата на около 30 строежа на големи хотели и ваканционни комплекси вървят в курортите на българското Черноморие. Това сочат данни на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България, предоставени на „Монитор”. По Южното Черноморие обектите са 21, а по северното – десетина.

Петър Каменов от регистъра обясни, че в Кранево се завършва голям хотелски комплекс. „Там все още има много работа и не се знае кога ще бъдат готови”, поясни той и добави, че подобен обект също се довършва в момента и в курорта „Албена”, но изпълнението му също се е е забавило, а трябвало е вече да са го отворили.

България е на 8-мо място по консумация на алкохол в света
в. Труд

Широко разпространеният стереотип, че руснаците са на първо място по употреба на алкохол в Европа, ако не и в света, се оказа неверен. Според годишния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за 2016 г. те са едва на 4-то място (на Стария континент и на планетата) със средна консумация от 13,9 литра чист алкохол годишно.

За най-големи любители на чашката са обявени гражданите на Литва, които изпиват по 18,2 литра алкохол за година. След тях са Беларус (16,5 л) и Молдова (19,5 л). България е на 8-мо място в класацията. Според доклада на СЗО българите изпиват годишно по 13,6 литра чист алкохол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още