IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели настояха за продължаване на реформите в сектор "Енергетика"

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до министъра на енергетиката Теменужка Петкова

17:45 | 13.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до министъра на енергетиката Теменужка Петкова реформите да продължат, за да се оздрави напълно секторът "Енергетика" и да заработи реално и пълноценно в конкурентна среда.

Либерализацията в сектора "Електроенергетика" продължава над десет години и все още не е завършена. В газовия сектор тепърва се правят първите стъпки към открит, прозрачен и пазарно-функциониращ модел. Ускорени реформи в енергетиката се направиха в мандата на второто Ваше правителство при министър Теменужка Петкова, пишат до премиера Борисов от асоциацията. И отбелязват, че докладът на Световната банка също препоръчва стъпки за реформи и пълна либерализация.

Европейската комисия подготвя четвъртия енергиен пакет, наречен "Чиста енергия", а България има недовършени ангажименти по третия, относно пълната либерализация на пазара на електроенергия и пазара на природен газ, се посочва в отвореното писмо.

В него се припомня, че 43-ото Народно събрание прие законодателни промени за намаляване и прекратяване на злоупотребите с преференциални цени, както при ВЕИ-производителите, така и от високоефективното комбинирано производство. Настояваме реформите за оздравяване на сектора "Енергетика" да продължат, необходими са решителни действия за недопускане на "високоефективни когенерации" да заобикалят регулаторните режими и да ползват субсидирани от обществото цени, работещи самоцелно за изключително производство на субсидирана енергия, а не като реални заводски генерации, заявяват от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още