IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверки са установили нарушения при търгове на столични болници

Местната администрация в София е засилила контрола на лечебните заведения през последните месеци

09:58 | 12.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нарушения по обществени поръчки и сключване на неизгодни договори са най-честите нарушения на столичните общински здравни заведения. Това каза зам.-кметът на София Дончо Барбалов, в чийто ресор са здравеопазването и финансите, пред БНР.

В Столичната община продължават да се разглеждат финансовите отчети на общинските здравни заведения.

Барбалов коментира, че Столичната община е засилила контрола на лечебните заведения през последните месеци както по отношение на разходите, така и по отношение на качеството на предоставяната медицинска помощ.

В резултат на извършени проверки са подадени два сигнала за две ДКЦ-та до компетентните органи за констатирани нарушения и се очакват допълнителни проверки. 

Проверките на общината най-често констатират нарушения, свързани с неправилно изразходвани средства на дружеството – например неспазване на Закона за обществените поръчки и сключване на неизгодни договори, уточни Барбалов.

На територията на София има 42 общински здравни заведения – диагностично-консултативни центрове и болници. Те получават допълнително финансиране от Общината за здравни услуги, които не се покриват от НЗОК. Наред с това натрупаните към началото на годината дългове на 24 от общинските болници в столицата достигат 17 млн. лева, което беше определено като катастрофа от някои от ръководителите им.

Дофинансирането на общинското здравеопазването за 2017 г. възлиза на 10 млн. лева, като отделно от това се отпускат средства за закупуване на медицинска апаратура, допълни заместник-кметът. Той поясни, че когато има лечебни заведения, които работят на загуба, се пристъпва към изискване на оздравителен план и преструктуриране. Такова преструктуриране се налага за 5-то ДКЦ в Студентски град и 30-то ДКЦ в "Обеля". 

Директорът на Първа градска болница в София д-р Цветомир Димитров.посочи, че лечебното заведение едва ли би се справяло без средствата от Столична община.

Бюджетът на болницата е намален с 15 на сто за първото тримесечие, каза той. В момента болницата няма финансови задължения. Сред дофинансираните от общината медицински дейности са например услугите за неосигурени пациенти и спешните случаи. 

Преди дни на среща с ръководството на НЗОК директори на болници получиха уверение, че въпросът с финансирането ще бъде решен, като през юни ще има корекция на бюджетите.

Директорът на Първа градска болница посочи още, че профилирането на общинските болници е правилната стъпка в реформата, като офталмологията, хирургията, УНГ са сред медицинските сфери, в които Първа градска може да се насочи в процеса на специализация, който се очаква да се развие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още