IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йовчев: Няма политически консенсус за реформа в МВР

Възстановяването на наборната служба не е невъзможно, но въпросът е дали ще е ефективно, коментира бившият вътрешен министър

11:01 | 09.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Дълбока реформа в МВР не се случва, защото няма политически консенсус каква трябва да е тя и какъв да е пътят. Това обяви Цветлин Йовчев, вътрешен министър в кабинета „Орешарски”, по bTV.

Според него кабинетът „Борисов 3“ няма да успее да постигне консенсус с другите политически партии по темата.

България има нужда не само от нова стратегия, а от нова концепция и доктрина за реформата във вътрешното министерство. По думите му реформа не трябва да се прави само в едно звено, а в цялата система. В страната има специалисти, които са способни да направят промените, но за целта трябва някой да оглави реформата, допълни Йовчев.

Системата има нужда от лидерство и мотивация, за да бъде извършена. Нужен е екип от съмишленици с обща визия, а не посредственост. Процесите са дълбоки, не можем да очакваме, че ще се случи радикална реформа за няколко години, допълни той. 

Йовчев уточни, че не претендира да познава добре новият министър на вътрешните работи Валентин Радев, но има положителни впечатления от него.

Проблемите на българската армия са в това, че не може самостоятелно да гарантира сигурността на държавата при военен конфликт и технологичното изоставане, смята бившият вътрешен министър. Йовчев обясни, че в света има много модели на въоръжаване - има държави с много армия и такива с малко. Но според него увеличаване на армията у нас няма да увеличи способността й. Една евентуална трансформация ще изисква много ресурси и ще разтърси цялата система, без да е сигурно, че ще има резултат.

Възстановяването на наборната служба не е невъзможно, но въпросът е дали ще е ефективно, каза още той.

На въпрос би ли приел пост в новата правителство той каза, че няма интерес към политиката и към постове, но може да помага със съвети, ако го потърсят.

По отношение на Турция Йовчев заяви, че в южната ни съседка има процеси, които могат да бъдат повод за притеснение относно сигурността на държавата ни. Според него България има нужда от стратегия за национална сигурност. В нея трябва да се даде дефиниция на националния интерес и след това стратегия, която да гарантира постигането на този интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още