IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КНСБ ще прави Работнически парламент

Целта е да се създаде платформа, в която работниците да могат да изказват искания или препоръки към останалите социални партньори

14:30 | 04.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КНСБ ще инициира създаването на Работнически парламент. Това предвижда програмата на организацията до 2022 г., представена от президента Пламен Димитров и утвърдена на VIII-я конгрес на конфедерацията.

Целта е да се създаде платформа, в която работниците, дори и тези, които не членуват в синдикати, да могат да изказват искания, мнения или препоръки към останалите социални партньори - работодатели, правителство и международни организации, обясни Димитров, цитиран от пресцентъра на синдиката.

Предстои да се търси конкретната форма на организация на този форум. Все още не е ясна и честотата на събиране на „парламента“. Възможно е това да става на половин или на една година. Като начало регионалните структури на КНСБ ще установят контакт с всички подобни организации на тяхна територия - други синдикални организации, работнически комитети, неправителствени организации и др., за да сондират идеята на новото ръководство на конфедерацията.

Програмата на КНСБ залага и на нова философия в икономиката, за да се постигне очакван ръст от поне 4-5 на сто годишно. Основни точки в нея са оптимизация на данъчната система – въвеждане на необлагаем минимум и прогресивно облагане, както и недопускане закриването на работни места по екологични директиви, приватизация и концесии със социални клаузи.

В областта на образованието програмата предвижда обвързване на квалификацията с перспективите на развитие на икономиката и бизнеса, както и създаване на национален и/или секторни фондове за обучение и квалификация. 

За доходите програмата на Конфедерацията предвижда достигане до 60% от средното ниво на ЕС през колективно договаряне и промени в разпределението. Минималната работна заплата пък трябва да бъде до 50% от средната за страната по общоприет механизъм за договаряне.

Важно решение на конгреса е въвеждане на „заплата за издръжка” (living wage) като надграждащ минималната работна заплата ориентир, както и защита на „новата заетост” – в дигиталните платформи или споделената икономика чрез минимално заплащане на труда.

За безработните също се предвиждат мерки в програмата на КНСБ – обезщетенията за хора без работа трябва да се повишат до 60-65% от дневната минимална заплата за страната, настоява организацията.

Обезщетението за гледане на дете до 2 години да бъде процент от това за бременност и раждане, а не еднаква сума, предлага още Конфедерацията и ще преговаря това да се случи възможно най-бързо.

От синдиката изразяват готовност да обсъждат всички тези предложения с управляващите.

Организацията настоява и за дебат около управленската програма.

Конгресът прие още и две декларации – за доходите, в която се предвижда минималната работна заплата да достигне 800 лв., а средната – 1 700 лв. през 2022 г, както и за развитието на организацията в петгодишния синдикален мандат на ръководството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още