IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът забавя темповете на ръст през април

Настроенията в строителния сектор са по-умерени в сравнение с март, отчита НСИ

11:30 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

След бурния ръст на настроенията на мениджърите от строителния сектор през март очакванията вече се успокояват, което забавя и ръста на бизнес климата през април, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата забавя ръста си до 0,7% спрямо март, сочи националната статистика.

След като през март отчете ръст от 8 пункта, през април повишението на бизнес климата в строителството се забавя до 1,9 пункта. Анкетата на НСИ регистрира подобрение на осигуреността на производството с поръчки, но очакванията на промишлените предприемачи за производствената активност през следващите три месеца са по-умерени.

През април в сравнение с януари се наблюдава повишение на средното натоварване на мощностите с 0,9%, като то достига 75,5%.

Несигурната икономическа среда продължава да е основната пречка за дейността на предприятията. На второ място е факторът „недостиг на работна сила”, чието негативно въздействие се засилва през последния месец, отчита националната статистика.

Бизнес климатът в промишлеността запазва приблизително нивото си от март. Анкетата регистрира подобрение на осигуреността на производството с поръчки, но с по-умерени очаквания на предприемачите за производствената активност.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила са също двата основни фактора, които от производствения сектор посочват като задържащи дейността на предприятията.

Що се отнася до търговията на дребно, бизнес климатът се увеличава с 2,1 пункта главно поради подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца продължават да са оптимистични.

В сектора на услугите настроенията се запазват на нивото от предходния месец с по-умерени очаквания на мениджърите. Единствено леко се подобряват очакванията за търсенето към момента, но за следващите три месеца прогнозите са по-резервирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още