IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 април

08:08 | 11.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

МВР обяви още една поръчка за доставка на джипове за над 11 млн. лв.

В. Капитал Daily

Министерството на вътрешните работи (МВР) е обявило още една обществена поръчка за джипове, след като наскоро стартира друг спешен търг за доставка на 290 джипа и 9 мобилни работилници. Сега ведомството търси кой да достави над 120 патрулни автомобила с висока проходимост по две обособени позиции за над 11 млн. лв.
Автомобилите трябва да бъдат доставени до 20 септември, което значи, че и тази процедура ще трябва да протече бързо. Финансирането е част от 160-те млн. евро, които ЕС отпусна от спешните фондове за справяне с бежанската криза и средствата трябва да се усвоят до 30 септември.

Търгът е обявен на 27 март, а крайният срок за подаване на оферти е 12 април. 

ЕВН: Топлата вода в Пловдив няма да поскъпва

В. Капитал Daily

EVN България" обяви, че няма да има увеличение на топлата вода за битовите потребители в Пловдив. Така поскъпването от 21.8%, което беше одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и влезе в сила на 7 април, ще важи само за парното. 

От компанията съобщиха, че от началото на май 2016 г. всички клиенти на дружеството, които ползват гореща вода за битови нужди, ползват отстъпка. Така максималната цена на един кубик гореща вода е 10 лв. (с ДДС).

Четири български фирми ще участват на ЕМО в Хановер

В. Капитал Daily

Четири български компании: "Раис" – Пазарджик, "ВСК Кентавър – ИЗ Динамика" – Дряново, "ЗММ – България холдинг" и "10Х" – София, ще участват със самостоятелни щандове на ЕМО в Хановер, Германия. След четиригодишна пауза водещият световен панаир за металообработване ще се проведе от 18 до 23 септември под мотото "Свързани системи за интелигентно производство", стана ясно на специална пресконференция.

КАТ ще глобява за превишена средна скорост на две магистрали

В. Сега

Пътната полиция вече глобява за неспазването на средна скорост на две от най-натоварените магистрали - "Тракия" и "Люлин", съобщиха пред "Сега" от МВР. 

Идеята е да се определи средна скорост на движение на опасни участъци от аутобана, в които стават много катастрофи. При неспазването й следва глоба. Понятие "средна скорост" не съществува в законите, но КАТ има правомощието да установява ограничения с пътни знаци. Под средна скорост се разбира максимално разрешената скорост за даден участък.

В момента такава система действа в един от тунелите на магистрала "Люлин". При нея се определя средна скорост от 80 км/ч например, както и входни и изходни точки на даден участък. 

Съдът отмени дарение от пациент за болница

В. Сега

Софийският градски съд реши, че даренията в болниците, когато са направени под натиск, са незаконни. Съдът унищожи сключения договор за дарение и задължи болница "Токуда" да върне парите на близките на пациент, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Искът е заведен от съпругата на пациент с инсулт. Той е приет по спешност в "Токуда", където е останал един месец и е починал в болницата. Жената е направила няколко дарения по време на престоя на съпруга си, общо на стойност около 5300 лв. Те е трябвало да не са от физическо лице, а през юридическо, затова са правени през фирмата на брат ѝ.

Регионалният министър видя саботаж в търга за "Струма"

В. Сега

Скандалният случай с изнасянето на документация от търга за най-скъпия пътен тунел у нас - "Железница" на магистрала "Струма", е целенасочен саботаж. Това заявява служебният регионален министър Спас Попниколов в интервю за агенция "Фокус", разпространено вчера. Това става дни след като през миналата седмица търгът бе прекратен от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), като основен аргумент бе именно опорочената процедура.

Срещу спирането на търга неколкократно и остро реагира в изказвания пред печатни и електронни медии, както и в социалните мрежи бившият регионален министър Лиляна Павлова, за която се очаква да се завърне на поста. 

Чакаме по 10 минути на кола да преминем границата

В. Монитор

По около 10 минути на кола ще отнема обработването на данните на пътниците в нея при преминаване на границата. Толкова ще продължава проверката на браздата, ако в автомобила има четирима пътници, изчислиха за „Монитор“ от „Гранична полиция“.

Причината е влизането в сила на новия регламент на Европарламента и на Съвета за изменение на Кодекса на шенгенските граници. Той предвижда да се въвеждат данните от личните документи на хората, преминаващи браздата.

Заради нововъведението през уикенда пътуващи към Гърция се оплакаха, че са се образували огромни опашки. Очаква се да е затруднено преминаването и при предстоящите Великденски празници.

Под 100 ученици във всяко четвърто школо
В. Монитор

Почти една четвърт от школата у нас имат до 100 ученици в класните си стаи. Числото е сравнимо с броя на децата в един училищен випуск от около четири паралелки. И докато някои учебни заведения имат по няколко такива випуска, други пустеят и отчитат дефицит на деца.

В страната има общо 2470 училища, като 638 от тях имат до сто ученици. Това става ясно от справка на Министерството на образованието и науката, с която „Монитор“ разполага. Около 611 пък са и школата, в които учениците наброяват между 101-200, показва още справката. Така на практика около половината от учебните заведения у нас имат до 200 ученици.

Верига с над 20 магазина с нелегално счетоводство

В. Стандарт

Четири търговски обекта са запечатани след съвместна акция на Икономическа полиция и НАП, съобщиха от приходната агенция. В хода на съвместните действия, предприети от служители на Икономическа полиция и представители на НАП, са проверени обекти на територията на девет града. Екипите са констатирали различни нарушения – неиздаване на касови бележки, несъответствие на наличните пари в касата с отчетените на фискалните устройства и манипулации на касови апарати.

Установено е, че търговецът, който оперира в над 20 магазина в страната, продава стоките и в онлайн портал.

Проверяващите са констатирали данни за т.нар. двойно счетоводство – едно за пред официалните власти и друго, отразяващо реалните транзакции. На дружеството е възложена данъчна ревизия, която ще изяснява детайлно дали част от оборота е укривана, извършва се и инвентаризация в склада на фирмата.

Благоевградчанин осъди полицията

В. Стандарт

Благоевградчанин осъди ОД на МВР-Благоевград за незаконен арест и за прилагане на сила при задържането му. Административният съд уважи иска на ищеца от 2000 лева, като прие, че той е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в страдания, стес и накърняване на честта.

Николай А. от квартал „Ален мак" е задържан на 27 юни 2014 година с полицейска заповед до 24 часа. Заповедта е издадена след извършване на проверка в работилница за ремонт на велосипеди по сигнал за вдигане на шум. При извършване на проверката мъжът е отказал да представи на полицейските органи документ за самоличност и след предупреждение да не пречи на органите да изпълнят задълженията си по служба, те са използвали физическа сила и помощни средства – белезници за отвеждането му и задържане в ареста на Първо РУ. Заповедта за задържане е обжалвана от него и е отменена през 2015 година с решение на Върховния административен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още