IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността се връща към положителен тренд през февруари

Индексът на промишленото производство нараства с 3,7% спрямо януари и с 5,0% на годишна база, сочат данните на НСИ

13:02 | 10.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Секторът на промишлеността се връща към положителен тренд през февруари след регистрирания спад през първия месец на годината. През февруари индексът на промишленото производство нараства с 3,7% спрямо януари и с 5% на годишна база. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в добивната промишленост - с 14,9%, в преработващата промишленост - с 5,3%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,6%. 

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 34%, производството на основни метали - с 30,2%, на метални изделия, без машини и оборудване - с 13,9%, на химични продукти - с 10,6%.

Намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 16,3%, на превозни средства, без автомобили - с 9,8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6,9%, на лекарствени вещества и продукти - с 6,8%.

На месечна база през февруари увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 5,5%, и в преработващата промишленост - с 5,2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 35,8%, на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 16,3%, на напитки - с 11,9%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 11,3%. Спад е регистриран при производството на превозни средства, без автомобили - с 12,5%, на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 4,9%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 4,3%.

В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен спад от 6,9% спрямо предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още