IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Растителни мазнини в млечните продукти удря легалния бизнес, твърди производител

Около 12,70 лева е себестойността на килограм качествен кашкавал, изчисляват млекопреработватели

11:50 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 12,70 лева е себестойността на килограм качествен кашкавал, направен от мляко, изчисли в студиото на „Тази сутрин” по bTV Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. Той уточни, че това е цена, без в нея да са включени печалба и надценки.

Той коментира изследването на „Активни потребители“, което откри нарушения, свързани с влагането на растителни мазнини и нишестета в продуктите, неспазване на законовите изисквания при етикетирането и високо водно съдържание.

„Кашкавал не може да се нарича продукт, който не е от 100% мляко“, категоричен е Зоров. По думите му това е сериозен удар върху легалния бизнес, който спазва правилата и гарантира на потребителя, че това, което пише на етикета, е това, което е вложено в продукта. 

„Цената на млякото е 70 стотинки за литър, в предприятието с транспорта влиза на 75 ст. Между 10 и 10,5 литра мляко са необходими за килограм кашкавал, тоест само 8 лева струва млякото”, отбеляза той.

По думите му най-малко 2,50 лв. са производствените разходи на предприятията и така сумата общо става 10,50 лв., плюс ДДС - 12,60 - 12,70 лв.

„Може би голяма е вината и на нашите преопаковъчни предприятия, защото значителна част от жълтите сирена влизат в България вероятно като полуфабрикати и се използват като суровини за топените сирена. Тук се разфасоват и се преименуват като кашкавал”, посочи Зоров.

Той подчерта, че това е груба злоупотреба. По думите му тази практика не е тайна и за търговските вериги.

Евродепутатът Момчил Неков призова Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предприеме бързи стъпки за забрана на палмовото масло в хранително-вкусовата промишленост. Неков цитира оценки на експерти, според които около 50 на сто от всички храни в Европейския съюз съдържат палмово масло. Той настоява и за намеса на Европейската комисия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още