IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КНСБ призовава за бързо съставяне на стабилно правителство

Засилване на социалния диалог и мерки за възраждане на икономиката са сред исканията на синдиката

10:44 | 03.04.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

КНСБ настоява за бърза процедура по съставяне на стабилно правителство, за да бъдат завършени реформите в съдебната система, здравеопазването и другите сектори, важни за  развитието на страната. Това се казва в позиция, приета от Координационния съвет на синдиката, изпратена до медиите.

Документът изрежда всички сериозни предизвикателства пред новия парламент и правителство.

Във външно-политически план от синдиката обръщат внимание на бъдещото развитие на Европейския съюз, на доктрината „Тръмп“ и бъдещето на подкрепата на САЩ за НАТО и Европейския съюз. От КНСБ подчертават важността на събитията в южната ни съседка и заканите на турския президент Ердоган да наруши споразумението за реадмисия на емигрантите и да отпуши бежанския поток към Европа. 

Във вътрешен план най-големият приоритет е председателството на ЕС от началото на 2018 г.. Тук трябва да формулираме ясно нашите приоритети – в интерес както на една засилена европейска интеграционна политика, така и в интерес на българското общество – за икономически и социален напредък, настоява КНСБ.

Най-голямата обществена организация иска своевременни обсъждания на Бюджет 2018 със социалните партньори.

Националната програма за реформи трябва да очертае важни мерки и действия в сферата на икономиката, пазара на труда, социалната политика и законодателство - като отговор на специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия. Сериозно предизвикателство в средносрочен план са заложените в „Европа 2020” национални цели, някои от които критично се отдалечават като възможно изпълнение от днешна гледна точка, се казва още в документа.

КНСБ припомня и основните си искания към политическите сили, включени в Меморандума за социално-икономическо и обществено-политическо развитие на България (2017-2021 г.).

Те включват икономически мерки и политики по доходите, които в международен план ще доведат до постигане на значително подобрени позиции на България (60% от средното равнище на ЕС-28) по показателите БВП на глава от населението, производителност на труда  на 1 нает, средна работна заплата.

Конфедерацията настоява още за конструктивно партньорство, възстановяване ролята и значението на социалния диалог, като всички важни и стратегически действия в икономическата и социалната сфера бъдат консултирани и обсъждани със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още