IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 април

09:31 | 01.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството съвсем се оплете за бежанците

в. Сега

Служебното правителство се събра спешно в 18 ч. в петък на извънредно заседание, за да отмени и бездруго неработещото Постановление №208, с което миналата година беше приета наредба за интеграция на бежанците. Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев обяви, че до 7 април ще бъде написана друга наредба, като ще се създаде нов орган, който да координира интеграцията. Ако чужденците откажат да се интегрират, статутът им ще бъде отнет. Министрите нямат идея как ще накарат общините да ги приемат. 

Не стана ясно кое наложи спешната отмяна на наредбата, при положение че за почти година нито една община не пожела да интегрира дори един бежанец въпреки осигуреното европейско финансиране от 10 млн. евро. Очевидно е и че подобна наредба трябва да има, тъй като тя е задължително условие, за да може България да получава еврофинансиране.

Министрите снощи обясниха, че всичките им действия са съгласувани с президента. ПМС №208 беше остро атакувано от социалистите по време на кампанията за президентските и за парламентарните избори. Отмяната на документа беше коз в предизборната кампания на Румен Радев. Той привличаше избиратели с реториката си, че ГЕРБ е напълнил страната с бежанци, а той и БСП няма да допуснат това. "Сега" потърси президента за коментар, но от "Дондуков" 2 отговориха, че ако има реакция на държавния глава, тя ще бъде публикувана официално.

Датски архитекти: Има твърде много коли в центъра на София

в. Сега

В центъра на София се допускат твърде много коли, градската среда е замърсена, а високите сгради скриват гледката към Витоша. Това са част от впечатленията на екипа на известния датски архитект Ян Геел, който беше в София да подготви доклад за подобряването на обществените градски пространства в столицата. Архитектите са забелязали и изпочупените плочи и павета. Столичният общински съвет ще има възможност да разгледа доклада на датчаните през октомври, а дотогава те трябва да се запознаят в детайли с настоящата обстановка и да прецизират предложенията си за подобряването й.

"София е много красив град, имате много хубави паметници от миналото и прекрасна планина. Бих казала, че ДНК-то на града е много добро. Структурата на града е много последователна, обединена - имате много зеленина, паркове, дървета по улиците", каза арх. Хенриет Вамберг от бюрото на Ян Геел. Според нея обаче автомобилите, които влизат в града, са много и тенденцията броят им да нараства се запазва. "Имате например паркинги, разположени около църкви и паметници. Това е проблем, който трябва да бъде решен", каза още тя, като акцентира, че качеството на живот на пешеходците в София е нарушено. По думите й хората са стресирани от факта, че трябва да пресичат на места, където няма светофари, настилката е остаряла и некачествена. Лошо впечатление са направили и зоните за сервиране пред заведенията за хранене и разхвърляните навсякъде магазинчета. "Има проблеми, свързани с построени във времето високи сгради в София, които са засенчили красотата на планината", каза още Вамберг.

Общинските съветници отмениха решението си за статута на Копривщица

в. Труд

След час и половина дебати общинските съветници в Копривщица отмениха скандалното си решение за премахване статута на града като архитектурен резерват, информира БТВ. От общо 11 души – 10 гласуваха за отмяна на решението, а председателят на Общинския съвет Рашко Христов се въздържа.

Една от общинските съветнички, каза: „Който не работи, той не греши”. Залата беше пълна с граждани. По-рано днес областният управител на София издаде заповед, с която върна за ново обсъждане в Общинския съвет на Копривщица решението за статута на града.

Градът запазва статута си на архитектурно-исторически резерват и единствено Министерският съвет може да промени това, пише в заповедта. Общинските съветници от Копривщица поискаха преди дни възрожденският град да промени своя статут, който към момента е свързан с множество ограничения за строителството.

Председателят на общинския съвет Рашко Христов (ГЕРБ) коментира пред БТВ, че държавата не се грижи за паметниците на културата и Копривщица може да разчита само на туризма. От Министерството на културата бяха категорични, че решението на Общинския съвет няма правна стойност, защото това дали градът ще е резерват, или не минава през решение на по-високо ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още