С 8,4% поскъпват през февруари яйцата на българския пазар на годишна база до 114,77 евро/100 кг , съобщава Министерството на земеделието и храните.
Цените се повишават и в ЕС, но по-слабо – средно с 1,7% до 120,35 евро/100 кг.
По информация от центровете за опаковане на яйца средна цена (L и M размер) в България през февруари 2017 г. отбелязва минимално намаление в сравнение с предходния месец – с 0,2% и е 124,41 евро/100 кг или 0,147 лв./бр.
За същия период средната цена за ЕС-28 е 122,38 евро/100 кг (0,145 лв./бр.), незначително по-ниска (с 0,1%) спрямо януари.
Най-скъпи традиционно са яйцата в Швеция – там през февруари 100 кг (L и M размер) се търгуват за 213,37 евро, което е със 74,4% над средната цена за Съюза и със 71,5% по-висока от тази на българския пазар.
През февруари 2017 г., средната цена на замразените бройлери на българския пазар е 136,94 евро/100 кг или 2,68 лв./кг – с 2,2% под нивото от предходния месец. Средноевропейската цена нараства с 4,1% до 182,03 евро/100 кг или 3,56 лв./кг.
Така формираната разлика между цените на българския и европейския пазар се
увеличава от 20% през януари до 24,8% през февруари `2017.
Най-скъпи са бройлерите в Германия (265 евро/100 кг), където цената е с 45,5% по-висока от регистрираната средна за ЕС-28, а най-евтини – в Ирландия – 96,94 евро/100 кг.
На годишна база през февруари в България цената е с 9,2% по-ниска, а средната за ЕС расте с 2,5%.