IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костадинка Кунева: Евробюрокрацията става все по-отблъскваща

Политиката на неравенство може да доведе до разпад на ЕС, смята евродепутатът

18:42 | 13.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: ЕП</em></p>

Снимка: ЕП

Бюрокрацията в европейските институции става все по-видима и по-отблъскваща за все повече хора в Европа, казва в интервю за вестник „Труд“ българката Костадинка Кунева, евродепутат от Гърция в Европейския парламент (ЕП).
Тя разказва за собствените си проблеми с бюрократичните структури в първите дни на своя мандат, когато иска вместо помощник за придвижване по коридорите човек, който й да помага и в работата.

„Но установих, че говоря на стената – бюрократите не се интересуват от нуждите на хората, а само от това за кое колко пари трябва да дадат“, казва тя.

По повод опитите на  СИРИЗА да върне в Гърция  колективните трудови договори за основна работна заплата тя обяснява, че ЕП, независимо от подкрепата на депутати от Левите-GUE/NGL, от Зелените и от социалистите,  не може резултатно да се намеси в разговорите и да промени мерките, които се налагат над Гърция от Комисията, ЕЦБ И МВФ.

„Европейският съвет и Европейската комисия, които се състоят от политически функционери и технократи, са много по-силни от него – от европейското народно събрание, където всеки от нас, евродепутатите, представлява хиляди хора, които са го избрали и са го пратили да работи за тях. Това е парадоксално! Европейският съвет на министрите да блокира решения на Европейския парламент! Как гражданинът на Европа да се довери на този парламент, като вижда, че неговият пратеник там няма сила да наложи решение в негов интерес, че там с политически пазарлъци се взимат решения, които нямат нищо общо с неговите тежнения“, пита евродепутатът

„Има криза на демокрация в самия Европейски парламент“, смята тя и се аргументира с нарастващото влияние на крайната десница.

Запитана за варианта  Европа на две и повече скорости тя казва: „Мисля, че с това разделение на Евросъюза се върви към неговото разпадане. По този път се върви и със зачестяването на двустранните споразумения между страни членки – групират се двойки по интереси, къде отива солидарността“.

„Истина е, че страните в Европа и досега се развиваха  на различни скорости – на една скорост са Германия и Франция, на друга е Испания, на трета са България, Гърция, Румъния и Португалия… Но Юнкер като председател на Еврокомисията узаконява съществуващото разделение на бедни и богати, на център и на периферия, вместо да създава условия то да се преодолее. Това е цинизъм. ЕС не беше изграден само заради интересите на Германия и Франция. В основата му беше план за равенство, солидарност и взаимопощ между държавите. Но какво се оказва сега? Че е работено подмолно по друг план“, казва Кунева. 

„Страните от бившия соцблок спряха проекти и производства на своята територия по европейски директиви, уж за доброто на всички. А сега това, че нямат едно-друго, им се брои за негатив и ги причислява към т. нар. Периферия.  Същевременно страните от Центъра създават проблеми и конфликти в държави извън ЕС, а когато хората побягнат оттам, гледат да ги настанят в Периферията – да я превърнат в бежански лагер с врати,  затворени  за икономическата интеграция“, допълва евродепутатът.

„Както страните от Вишеградската четворка затварят вратите си за бежанци от Сирия и Ирак, така страните от Центъра затварят вратите си към Периферията. Има опасност ние българите, гърците и румънците, да станем вътрешните бежанци на Европа. И даже вече сме. Неслучайно България се опразва все повече и повече“, коментира тя.

Тя смята, че няма да се стигне лесно до разпадане на ЕС, но не изключва „след години да се стигне и дотам, ако не се смени политиката на неравенство“.

Запитана къде според нея е най-силно усещането за корупция тя казва: „Като заговорим за корупция, аз най-напред се сещам за лобистите в  европейските институции. В Брюксел май най-силно ми мирише на корупция“.
„България е в криза от години, няма излизане.  Българите нямат вяра и надежда, те самите си го казват. При гърците не е така. Гърците вярват и се борят“, за Костадинка Кунева.

За икономическите проблеми на Гърция тя казва: „Гърция връща с лихва парите, които е взела в заем, за да съживи икономиката си. За да ги връща, тя взима назаем нови. Това  е робство. Трябва да се направи реконструкция на договореностите, както се направи в Германия след войната.  Ципрас се бори за това. И се бори упорито. И е прав. Защото гръцките банки взимат заеми от европейските банки, а парите се връщат от всички гърци – млади и стари, които нямат никаква вина“.

***
Костадинка Кунева е родена през 1964 г. в Силистра. Завършила е училище по дървообработване и история във Великотърновския университет през 1991 г. Работила е като лаборант в Лесопромишления комбинат и в търговското представителство на завод „Камашит“ в Силистра, а после – от 2001 г. като помощничка в супермаркет и чистачка на метрото в Атина. От 2004 г. е секретар  на Синдиката на чистачките и домашните помощнички. На 22 декември 2008 г. става жертва на атентат – залята е с киселина от престъпник. Евродепутат е от СИРИЗА от 25 май 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dimat
преди 7 години
Време е да извикаме Костадинка Кунева в Територията и да осъществим бартер с Гърция - ние да им изнесем част от българския оФФФчи мат'рял(то друг няма),ей така,за контраст на гърците,да не вземат да се отпуснат и оовчат,а тук да дойдат от най-борбените гърци,та белким,под ръководството на Костадинка,събудят полуумрелия мат'рял!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още