IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Екоизисквания могат да затворят въглищните централи и да вдигнат цената на тока

Няма технологична възможност за улавяне на всички вредни емисии, обяви председателят на миньорския синдикат в КНСБ Валентин Вълчев

11:37 | 10.03.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

На фона на очакваното поскъпване на водата и на природния газ, който ще повлече нагоре и цените на топлоенергията, се появява и нова опасност. Токът през следващите години може да поскъпне двойно. Това ще стане, ако централите, работещи с въглища, направят необходимите инвестиции, за да спазят новите европейски екологични изисквания. Резултатът от всичко това би могъл да бъде затваряне на централите от комплекса "Марица-изток".

За това предупреди по БНР председателят на миньорския синдикат в КНСБ Валентин Вълчев.

В опит да спасят 40% от българската енергетика, от профсъюза организират кръгла маса, на която поставят проблемите.

Според Вълчев новите изисквания се базират на доклад на Европейската асоциация за въглища и лигнит от януари за най-добрите налични техники за големи горивни инсталации – над 50 мегавата, в който са заложени нови стандарти за пределните стойности на емисиите.

Той напомни, че в документ от юни 2016 г. се посочва, че лимитите на живак и серни окиси и въглероден диоксид при изгарянето на лигнити във въглищните централи трябва да бъдат намалени с 40% до 2030 година.

„В момента обаче няма въглищни централи, които да отговарят на тези изисквания", твърди синдикалистът.

По думите му за изготвянето на сборния документ са взети ниски нива на емисии от различни централи, като пример за най-добрите налични практики.

“Взели са най-ниски нива на живак – да кажем от България, взели са най ниски нива на сяра във въглища – от Германия”, даде пример Вълчев. "Но такава централа, която в момента да изпълни всички тези изисквания, няма в света. Няма и технологична възможност, все още световната научна мисъл не е измислила такава технология за улавяне на всички тези емисии”.

Представителят на КНСБ информира, че и другите европейски държави не одобряват въвеждането на подобни неизпълними екоизисквания.

Той допълни, че се надява влиятелни страни като Полша и Германия да заявят категорична позиция, а нашата страна също трябва да излезе със становище, защото “българските централи не могат да изпълнят тези условия”.

Валентин Вълчев подчерта, че никой в индустрията не смята, че екологичните изисквания трябва да се занижават, но е необходимо да се търсят технологии за намаляване на вредните емисии, а не да се затварят централи, които работят.

“Естествено, че всички искаме да живеем и работим в чиста и екологична среда, но все пак трябва да бъде намерен един баланс между икономика, доходи, заетост, безработица, пенсии и в края на краищата трябва да изберем най-оптималния вариант. Аз и сега мога да кажа, че централите изпълняват екологичните изисквания – такива, каквито са записани и ги изисква българската държава. Улавянето на отделяни вредни емисии в държавната "Марица-изток" 2 е от порядъка на 96-97%. С многомилионни инвестиции това може да стане 98% – както е по цял свят. Повече на този етап от това няма измислено никъде, твърди Вълчев.”

Той е на мнение, че евростандартите трябва да се прилагат, но без да се изключват в бъдеще въглищните централи.

„Искаме такива норми на емисии, които са допустими и които са изпълними, категоричен е синдикалистът. –
През следващите години България не е готова да се лиши от централите, които произвеждат електроенергия от евтини въглища. На този етап – през следващите пет години, това е невъзможно. Въпреки всичко ние се надяваме, че ще бъдат инвестирани големи средства за подобрение на екологията. “

Валентин Вълчев напомни, че големите инвестиции означават и поскъпване на електроенергията, а това повишение, което може да достигне до два пъти, няма да е поносимо за българските граждани.

Той посочи и какви ще са последствията за централите при изпълнение на новите екоисквания.

„Те ще станат икономически неизгодни и трябва да затворят, а единственото, което имаме като енергоносител в момента са тези нискокалорични въглища, с които гарантираме и някакъв процент на национална сигурност.
Българските граждани си спомнят тежката зима, при която  централите, които работят с такива въглища не допуснаха да има срив на енергийната система. България не е подготвена да се лиши през следващите години от евтините въглища, от които се произвежда електроенергия с ниска цена.“

Синдикалистът заяви, че ако се затворят централите, които произвеждат около 40% от тока на страната, ще се лишат от поминък над 7300 човека.

„Със заетите в централите те стават 33 000 човека, а индиректно секторът осигурява работа на още 150 хиляди. На този етап това е невъзможно за българската икономика“, убеден е Вълчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Това изобщо не променя факта, че ако по някаква причина останем без ТЕЦ-ове и както закопахме Белене, зими като току що отминалата ще доведат България до катастрофа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още