IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 март

08:06 | 04.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европарламентът иска ЕС до 2 месеца да въведе визи за граждани на САЩ

в-к Сега

Европарламентът поиска от Еврокомисията да въведе отново визи за граждани на САЩ. Евродепутатите гласуваха в четвъртък резолюция, с която припомнят, че Европа трябва да изисква визи за американци, след като Вашингтон все още отказва безвизов достъп за граждани на пет държави, членки на ЕС.

В документа евродепутатите призовават комисията до два месеца да предприеме необходимите законови мерки. Резолюцията обаче е незаконодателна и не задължава с нищо ЕК. Само тя има правомощия да започне процедурата по временно въвеждане на визи за граждани на САЩ. След това парламентът и съветът трябва да се произнесат.

Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза, докато гражданите на САЩ могат да пътуват безвизово във всички държави, членки на ЕС. Според механизма за визова реципрочност, ако трета страна не отмени изискването за виза в рамките на 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност, Еврокомисията трябва да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за граждани на съответната страна за период от 12 месеца. ЕК е уведомена през април 2014 г. и срокът да въведе визи за американци изтече на 12 април м.г.

Тръгва саниране на къщи с пари от ЕС и собствениците

в-к Сега

Саниране и на еднофамилни къщи е предвидено с европейско финансиране. Това става ясно от съобщение на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България", придобил популярност като фонд на фондовете.

Новината е добра за собствениците на еднофамилни къщи. Но те трябва да имат предвид, че не става дума за безплатно саниране, както беше по държавната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. Предвижда се безвъзмездното финансиране от ЕС да осигури само предоставяне на нисколихвени кредити. Започват т.нар. пазарни консултации по финансовия инструмент "Фонд за градско развитие" по Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014-2020 г. Става дума за покана към търговски банки, инвестиционни и управляващи дружества, лизингови компании и други финансови институции, които биха участвали с финансиране по проектите.

Над 90% от българите предпочитат да купуват родни продукти

в-к Труд

Над 90% от българите предпочитат да купуват българска стока. Това показват изследванията на Съюз „Произведено в България“, които се провеждат на всеки две години. В основни линии най-много се купуват хранителни продукти. Много висок процент заема и българската козметика. Що се отнася до техническите стоки процентът пада, обясни по БНТ изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България“ Пламен Грозданов.

От вчера Съюзът „Произведено в България“ е подел кампания, която цели да убеди потребителите защо е необходимо да купуват българското.

ЗД „Съгласие" купува „Токуда Здравно застраховане"

в-к Стандарт

ЗД „Съгласие" купува „Токуда Здравно застраховане". Това става ясно от решение на проведеното заседание на Комисията за финансов надзор. КФН реши да изпрати писмо до ЗД „Съгласие", относно планирано пряко придобиване на участие в размер на 100% от капитала на „Токуда Здравно застраховане" ЕАД, с което потвърждава приемането на уведомление и допълнително представени документи, гласи официалното съобщение на КФН. Срокът за произнасяне е от 60 работни дни.

Гастарбайтери на борсата с обезщетения за по над 1000 лева

в-к Монитор

Над 1200 нашенци получават обезщетения за безработица над средната заплата, заради натрупан трудов стаж в чужбина. Завърналите се гастарбайтери получават обезщетение за безработица средно по 1179 лв. Това е с над 160 лв. повече от средната заплата у нас през 2016 г.

Според данни на Националния осигурителен институт (НОИ) най-висока сума през август миналата година са получавали гастарбайтерите от най-бедния регион у нас – Видин. Там средното обезщетение за безработица е било 1378 лв. На второ място са завърналите се от чужбина работници от Стара Загора, които са взимали средно по 1334 лв. В Сливен, Ловеч и Хасково трудилите се в чужбина са с най-ниските компенсации - между 800 и 900 лв., пише "Монитор"

В Кюстендил месечната помощ от чужбина варира от 1000 до 1500 лв., като заявления постъпват от работници, трупали опит в Англия, Португалия Франция, Швеция и Швейцария. На ден се получават по 75 лева и като изчислим 20 дни, сумата дори надхвърля 1000 лв., коментираха от НОИ – Кюстендил.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още