IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страхът от непознатото държи парите на българина в банките, според експерт

Интересът към алтернативните инструменти все още не е достатъчно висок и не е ясно осъзнат, коментира Иван Стойков от "Моите пари"

22:11 | 02.03.17 г. 17
<p>
	Иван Стойков. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Иван Стойков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Страхът от непознатото държи парите на българина в банките. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Иван Стойков, старши финансов анализатор в портала „Моите пари“.

Причината парите от депозитите на българина да не напускат банковата система, а напротив - да се увеличават, обикновено се търси в опасенията на хората за бъдещи периоди. Но има и други причини и те се коренят в незнанието, че има и други алтернативи, коментира той.

Съществува факторът "страх от непознатото" и дори и да знаят, че има други варианти, които ще донесат 2, 3 и дори 10 пъти по-голяма печалба, хората не се осмеляват да пристъпят към тях. Не знаят какви са опасностите, за какво да се внимава, каза още той.

"За бизнеса увеличаването на депозитите в банковата система означава, че парите не се влагат в нови инвестиции, в стартиране на нов бизнес или разширяване на съществуващия, излизане на нови пазари. Щом остават в банковата система, тези пари не работят", допълни Стойков.

Интересът към алтернативните инструменти все още не е достатъчно висок и не е ясно осъзнат, а продиктуван от "нещо споделено или прочетено" и не представлява ясно намерение да се участва на пазарите, каза Стойков.

Целия разговор можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 3
george353
преди 7 години
Познавам един американец който направи 500К точно преди дот ком бъбъла да гръмне и пазарната стойност на разни кухи псевдо технологични компании стана газилион долара, и ми обясняваше как трябвало да си инвестирам парите гледайки ме с един такъв поглед... от тези дето те карат да се чувстваш *** и непросветен. Обаче бъбъла гръмна и цунамито го отнесе заедно с неговите 500К та и отгоре. Продаде къщата и сега живее под наем. The end.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Доба, адмирации за умния коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Затова пък твърде лесно българите си хвърлят парите от терасата или ги дават на непознати твърдящи какво ли не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Иван Стойков,Щом си безстрашен, тегли кредит от банката/където боязливите си влагат парите/ и почвай играта на борсата!Лесно се говори за парите на другите, своите са друга работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
kane
преди 7 години
аз имах много/за мен/ пари в ктбвземах висока лихва мн години тамфалираха и ми върнаха всичко до стотинадори бях доволен, защото валутата в която бях бе на добра цена/за тогава/и бяха под 195 000лвако на мен банка ми плаща добра лихва при 100% гарантирани средства никога не бих избрал др вариантно сега е различно , и въпреки това на 1.77% пак имам стълб на 100% гарантиран влогтова е истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 13
dakl
преди 7 години
След изборите ако ББ не е на власт ще последва невиждан бум на БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
nobel
преди 7 години
Интересен парадокс. Фалитите на банки са им познати и за това хората не се страхуват от тях. Според мен в момента хората разчитат основно на това, че депозитите до определена сума са гарантирани и си мислят, че дори банката да фалира няма да загубят парите си. Горките. Само ако знаят колко много грешат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
По-скоро страхът от познатото :) Вярно че минаха 9 години от последната голяма криза, но още не сме забравили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още