IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 март

08:05 | 01.03.17 г.
Преглед на печата за 1 март

10 хил. работещи са прехвърлили втората си пенсия в НОИ

В. Сега

9833 работещи българи, родени след 1959 г., са избрали да спрат да се осигуряват за втора пенсия в универсален пенсионен фонд и са избрали да внасят само за държавната пенсия. Това съобщиха от НАП пред "Сега". Тези хора са прехвърлили натрупаните средства по индивидуалните си партиди в Сребърния фонд, а пълната им пенсионна осигуровка от 18.8% отива в НОИ. Възможността за прехвърлянето от втория стълб към НОИ влезе в сила в началото на миналата година и към края на февруари тази година от нея са се възползвали под 1% от осигурените във втория стълб. Според последните данни на финансовото министерство към края на януари тази година в Сребърния фонд от индивидуалните партиди на осигурените са влезли над 29 млн. лв.

По изчисления на пенсионните дружества, ако човек има натрупани 1000 лв. по индивидуалната си партида и реши да ги прехвърли в Сребърния фонд, ще загуби за една година 39 лв., защото парите във фонда не носят доходност. По закон дори и да се върне във втория стълб след време, този човек ще вземе само първоначалната сума, която е прехвърлил в Сребърния фонд. По думите на Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните фондове вече имало хора, които отново се връщат в капиталовия стълб, след като са се отказали от него миналата година.

Изселниците в Турция поставиха рекорд за записвания за вота

В. Сега

Изискването в Изборния кодекс в страни извън ЕС да не се откриват повече от 35 секции на избори предизвика в Турция двоен скок на предварителните онлайн регистрации от желаещи да участват във вота. Срокът за подаване на искания за отваряне на секции в чужбина изтече в полунощ. До 17.30 ч. вчера от южната ни съседка на сайта на ЦИК бяха получени над 17 800 заявления. На последните парламентарни избори те бяха 8983, а на президентските м.г. - 8842.

Тоталната чистка в МО стигна до началника на отбраната

В. Сега

Въпреки ограничения си мандат служебният военен министър Стефан Янев предприе тотална чистка в министерството и тя стигна дори до началника на отбраната. Това са поредните кадрови рокади, извършвани от кабинета "Герджиков", чиято задача уж е само да подготви изборите. Досега обаче бяха сменени десетки висши чиновници. В понеделник на заседание на Съвета по отбрана е било взето решение за смяната на вицеадмирал Емил Ефтимов. Неговото място ще заеме сегашният командир на Сухопътни войски ген. Андрей Боцев, научи "Сега" от източници от МО.

С 5% се намаляват средствата за субсидии за тютюна

В. Стандарт

Средствата по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, ще се разпределят на досегашния принцип като сумата се намалява с 5%. Това гласува Консултативният съвет по тютюна, който се проведе в сградата на Министерството на земеделието. Присъстваха представители на браншовите организации в сектор „Тютюн", които обединяват производители, преработватели и търговци. Следващата седмица се очаква да се проведе Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие", който ще гласува общия бюджет на схемата. След това ще бъде издадена заповед с конкретните ставки по сортови групи. Запазва се разделението на група „Басми" на 3 подгрупи по произведено количество – до 1 тон, от 1 до 2 тон и над 2 тона. Приетият вариант е принципно идентичен с миналогодишния като подпомагането се намалява с 5% на годишна база.

"Райънеър" пуска евтини билети за година напред

В. Стандарт

Ирландският нискобюджетен превозвач "Райънер" ще приложи лятната си програма за полети и през следващата зима, а освен това ще даде възможност отсега да се купуват билети за полети до април 2018 г. на цени от 9.99 евро. Причината за решението е отбелязаният вече ръст в България и очакването, че той ще продължи. Превозвачът започна да лети по 21 дестинации от София през миналата есен, а преди седмица обяви и нови полети от Пловдив. От октомври пък ще се изпълняват полети между Варна и Брюксел. От средата на януари полетите на компанията се изпълняват от новия терминал на софийското летище.

ЕРП-тата без предложения за нови цени на тока от юли

В. Труд

Доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про бойкотираха Закона за енергетиката като не публикуваха предложенията си за нови цени на тока от юли тази година. Мотивът – не е приета новата наредба за определянето на цените, съобщава БНТ. Така се образува правен вакуум и на практика това означава, че методиката, по която битовите потребители и дребният бизнес плащат сега не е била коректна. Доставчиците са обявили, че искат промяна на цените на тока, но не казват каква. През миналата година те поискаха увеличение с до 20%. От ЕВН сигнализираха още, че кражбите на електроенергия в момента прерастват в организирана престъпност.

Дават 90 млн. евро на малки фирми да пестят енергия

В. Монитор

Министерството на икономиката (МИ) дава 90 млн. евро на малките и средни предприятия за енергийна ефективност по ОП „Иновации и конкурентоспособност”. Това съобщи служебният зам.-министър на икономиката Любомир Ганчев, който бе един от гостите на официалното представяне на Алианса за енергийна ефективност (АЕЕ). Още 50 млн. евро са предвидени за големите фирми.

Според него като проблем при предприятията се наблюдава това, че нямат необходимите финансови ресурси за постигане на по-добра енергийна ефективност и по този повод, каза Ганчев и добави, че България е на първо място по енергоемкост. „Разчитам, че не всички смятат, че енергийната ефективност непременно означава саниране и подмяна на дограмите”, заяви още служебният зам.-министър. По думите на председателя на алианса Кирил Райчев целта на създаването на тази организация е да се развива пазара за енергийна ефективност у нас.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още