IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 февруари

06:48 | 24.02.17 г.
Преглед на печата за 24 февруари

Производител на сензори е "Инвеститор на годината 2016"

В. Монитор

„Сенсата Технолоджис България” получи наградата „Златен бик” за „Инвеститор на годината 2016”. Фирмата е на нашия пазар от 2011 г. Общият размер на инвестицията е 90 млн. лв. и се очаква новите работни места да са 2800. Компанията има свои мощности в София и Ботевград, където произвежда сензорна техника, елементи за електрозащита и контрол в автомобилната индустрия за гиганти като „Фолксваген”, „Даймлер”, „Волво”, „Фиат” и „Дженеръл мотърс”. Фирмата ще изгради у нас най-голямата си производствена база в Европа и втора в света.

Другите две номинирани компании в категорията „Инвеститор на годината 2016” бяха „Хамбергер България” Севлиево, която работи у нас от 2003 г. и се занимава с производство на санитарни седалки и паркет и „Язаки България”, влязла на пазара ни през 2006 г. и произвеждаща сензорна техника, електрозащита и контрол в автомобилната индустрия.
В категорията „Инвестиция на зелено” призът „Златен бик” получи „Осрам”, с. Труд Пловдивска област. На пазара ни е от 1998 г. и е първият завод на германската фирма в Източна Европа. Инвестицията е за 45 млн. лв. за 900 работни места.


Столичните общинари одобриха неясна "компенсация" за аварията

В. Сега

Столичният общински съвет (СОС) одобри неясна "компенсация", която "Топлофикация-София" ще даде заради аварията от началото на февруари, която остави десетки хиляди граждани на студено. Съветниците приеха без забележки предложението на общинското дружество, според което отстъпка ще получат само абонатите, останали без отопление и топла вода за повече от 48 часа.

Тази компенсация ще бъде отразена в сметките, които абонатите ще започнат да получават от 15 март. От "Топлофикация" припомниха, че клиентите няма нужда да подават жалби, молби или заявления за обезщетения. Всички засегнати от аварията за повече от 48 часа ще видят количествата приспадната топлоенергия и сумите за обезщетение в месечните съобщения за февруари. Неустойката ще бъде изчислена на базата на съответния дял на клиента от общото потребление в абонатната станция.

Протести спряха проект за социален център в София

В. Сега

Заради протести на хората от район "Красна поляна" Столичната община се отказа да строи социален център на мястото на Виетнамските общежития, съобщиха от "Московска" 33 пред "Сега". Решението е взето след общественото обсъждане в сряда вечерта на проекта на социалния център. Той трябваше да струва 10 млн. лв., осигурени от еврофондовете, и не включва социални жилища. "Хората обаче се страхуват и този център да не се превърне в гето и не са съгласни да бъде построен. Затова се отказваме", каза пред "Сега" кметът на района Иван Чакъров.

В последните дни напрежението в "Красна поляна" ескалира, защото хората се страхуват, че общината ще строи жилища за роми. В сряда кметът Йорданка Фандъкова също се срещна с хората от квартала и им обеща, че проектът ще бъде променен. Той предвиждаше кризисни центрове за жени и за деца, както и за временно настаняване и приют.

Герджиков: Работим за намаляването на административната тежест за бизнеса

В. Стандарт

Работим активно в интерес на намаляването на административната тежест, което може да спести милиони на бизнеса, заяви министър-председателят Огнян Герджиков на среща с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели. Той се съгласи с необходимостта да се ускори въвеждането на електронното управление.

В рамките на разговора беше засегната темата за осигуряването на квалифицирани кадри за икономиката, както и мотивацията на младите хора след завършване на образованието си да продължат професионалното си развитие в България. Като положителна стъпка бяха изтъкнати дуалната система и взаимодействието на бизнеса с висшите учебни заведения в страната.

Показаха бюлетините за изборите на 26 март

В. Стандарт

От ЦИК показаха и образеца на бюлетината за гласуване в парламентарните избори, публикувана в Държавен вестник и на страницата на ЦИК. За гласуването извън страната няма преференции, в бюлетината съгласно жребия ще бъдат изписани само имената на партиите и коалициите, регистрирани за изборите. Остава и възможността да се гласува в квадратчето "Не подкрепям никого". В десния край на бюлетината има кръгчета за отбелязване на преференциален вот - до 17 имена.

Най-дългата кандидатска листа е за 24-ти многомандатен избирателен район в София, където мандатите са 16, и удвоени кръгчетата стават 32, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от Канал 3. Той припомни още, че ако не се отбележи преференциален вот, гласовете отиват за първия в листата.

БАН разработва нови терапии за лечение на рак

В. Труд

Върху нови изследвания, лекарства и терапии за онкологични, сърдечно-съдови, невродегенеративни, автоимунни заболявания работят учените от Института по молекулярна биология, съобщиха от БАН. Те се стремят да разберат молекулните механизми, определящи възникването, развитието или терапията на най-различни патологии, станали бич за съвременното общество. Най-новите разработки и научни постижения с реално приложение в области като биомедицина, екология, репродуктивна биология, археология, дизайн и изпитване на нови лекарствени препарати бяха представени от директора на института доц. Ива Угринова.

Тя посочи, че там работят най-голям процент млади учени, като средната възраст на специалистите е 36 години.
„Нашите фундаментални научно-приложни изследвания са в широк диапазон от области. Нашата цел е да решаваме социално-значими проблеми, които са свързани с тези дисциплини“, допълни доц. Милена Георгиева.
Учените от БАН работят и върху геномната стабилност и динамичните процеси, свързани с нейната поддръжка, както и по приспособяването на човешкия геном към околната среда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още