IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 февруари

07:56 | 17.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Три държавни агенции си "прехвърлят" децата бежанци

В. Сега

Държавните органи са тотално неспособни да се справят с децата бежанци без придружител, като им осигурят подходящата среда, изисквана по закон. Едва 17 самотни деца са настанени в защитена среда през 2016 г., съобщи пресцентърът на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Бройката се оказа дори по-малка от обявената преди седмица - 26.

В момента 425 деца без придружители са настанени в центровете на агенцията за бежанците. Вчера бяха заловени поредните четирима непълнолетни, представили се за сирийци, преведени от каналджия от Турция край Елхово заедно с шестима възрастни.

Опасните тунели само ще се освежават

В. Сега

Общо 20 са тунелите, които пътните експерти оцениха като опасни с различна степен на риск за преминаващите. Те обаче няма да бъдат бързо и основно ремонтирани, а само освежени, като се махнат ледени висулки и се сменят крушките им. Това стана ясно от доклада след проверката на всички 34 съоръжения и анализа на риска, разпореден от премиера Огнян Герджиков.

Анализът показва, че "част от предвидените мерки могат да бъдат възложени по договорите за текущо поддържане, сключени с пътноподдържащите фирми". В случаите, където това е невъзможно, ще се прави обстойна финансова оценка и обявяване на обществена поръчка за отделните строителни дейности. В договорите за поддръжка между АПИ и фирмите са предвидени текущи ремонти, но не и рехабилитация на съоръженията, от каквато се нуждаят повечето от тях.

Тунелите в черния списък са оценени в 5 степени - с много висок риск, висок, съществен, умерен и нисък риск. В най-тежко състояние са 3 тунела - два тунела на първокласния път през Велико Търново (строени през 1976 г.) и един на второкласното шосе Плевен-Ловеч-Троян (пуснат през 1988 г.). Те са с напукана и обрушена облицовка, имат много течове, корозия на стоманената конструкция, част от лампите не работят. При Велико Търново дори има опасност от "падащи бетонни парчета".

3 месеца по-рано: Хотелите ни пълни за лятото

В. Стандарт

Голяма част от родните хотели вече са продали свободните места за летни ваканции. Това обясниха туроператори по време на изложението "Ваканция и СПА" в София. Местата, в които съотношението между качество и цена е добро, вече няма стаи от юни до септември. Туристите са основно от източноевропейските страни като Полша, както и от западните - Великобритания и Германия. Ранните записвания показват, че можем да очакваме ръст от 7-8% на туристите през лятото, прогнозира и министърът на туризма Стела Балтова.

Повече са и гостите през зимния сезон благодарение на многото сняг и проведените ски състезания. Ръст отчитат и в София, а за него е помогнало и участието на тенисиста Григор Димитров на турнир в София. Не можем да очакваме голям ръст на руските туристи това лято, обясниха от бранша. Причините са комплексни - възобновяване програмите за Турция, финансовото състояние на туристите, както и липсата вече на места в хотелите за пика на летния сезон.

Затворниците заработиха 2,9 млн. лв. заплати

В. Монитор

Близо 2,9 млн. лв. под формата на заплати са получили затворниците у нас през 2016 година. Това сочат данните на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), поискани от „Монитор“. Според статистиката 2862-ма лишени от свобода се трудят зад решетките, докато изтърпяват присъдите си.

От тях 1391 обаче са работили доброволно и затова не са получавали заплати, но пък изработените дни са приспадани от присъдите им, обясниха от правосъдното министерство. По закон два работни дни на всеки затворник се броят за три излежани в килията. Останалите 1471 пандизчии са работили срещу заплащане, като от техните присъди също се намаляват дните, в които са полагали труд. Според данните на ГДИН средната месечна заплата, получавана зад решетките, е в размер на 45% от минималната работна заплата за страната, или около 189 лв. Т.е. средно един затворник е получавал чисто около 2268 лв., сочат още данните на правосъдното ведомство.

Всеки трети лекар в пенсия след 5 години

В. Труд

Между 30 и 40 на сто от българските лекари ще се пенсионират в следващите пет години. Това обяви ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов след среща на ръководителите на висшите медицински училища със служебния министър на образованието проф. Николай Денков. Те бяха единодушни, че поради тревожната тенденция трябва да се разработят стимули студентите по медицина да остават да работят у нас, а не да опитват реализация в чужбина.

Ще се търси начин за това съвместно с министерството на здравеопазването и на финансите.
“Определено медицината е търсена, и то обективно, защото има дефицит от над 1 млн. лекари в Европа. За вашата страна той е още по-голям. Наблюдава се застаряване на съсловието”, каза проф. Денков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още