IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Христов: Директорът на Фонд Земеделие винаги е бил политическо лице

Изпълнителният директор трябва да познава много добре структурата на Фонда и регламентите, препоръчва земеделски производител

14:17 | 15.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От създаването на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) досега изпълнителният директор е бил политическо лице, обвързано с определена партия. Това каза пред БНР Радослав Христов, земеделски производител и бивш председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Припомняме, че на 1 февруари служебният министър на земеделието поиска и получи оставката на изпълнителния директор на ДФЗ Румен Порожанов. Той обаче още не е сменен, тъй като новите зам.-министри от служебния кабинет трябваше да сформират Управителния съвет на Фонда. Днес следобед Управителният съвет се събира, за да избере нов директор.

В годините понякога изборът е бил добър, понякога не, смята Радослав Христов. Той коментира, че изпълнителният директор трябва да има определени качества, да познава много добре структурата на Фонда и регламентите, а не да е свързан с определена политическа партия.

Това е огромна структура с много експерти, от които зависят средствата за 120 хил. земеделски производители, аргументира се той.

Огромните суми, които получаваме от ЕС за земеделие, минават през Разплащателната агенция към Фонда и е важно да не се допускат нарушения и сътресения, изтъкна производителят.

Той очаква оставката на Румен Порожанов да бъде гласувана единодушно от новия Управителен съвет. По повод имената, които се спрягат за наследник, той смята, че е добре да бъде назначен един от досегашните зам.-директори на Фонда, за да има приемственост и да се избегнат сътресения.

Радослав Христов отчете, че досега много от директорите на ДФЗ са си вършили работата и са познавали структурата или пък не са били от Фонда, но бързо са се ориентирали в обстановката. Имало хора от Фонда, които не са се справяли – земеделският производител даде пример с бивш директор, който забавил с година европроекти.

По думите му при определени политически партии наредбите са били с  нюанс наляво или надясно, което също не е правилно, както и да се променят наредби и правила в последния момент.

„Променяха се наредби само за определени фирми, само дето не им пишеше името. Не можеш да правиш мярка или подмярка за няколко човека в България. Винаги трябва да се пишат така нещата, че да удовлетворяват почти всички“, коментира земеделският производител.

„ДФЗ не е шега работа – действително огромна структура“, каза той и препоръча на политиците да мислят сериозно кого назначават.

„Надявам се следващият директор да е сериозна личност, да спазва българското и европейското законодателство, да няма проекти "на диванчето“, каза Радослав Христов по повод неразгледаните проекти от бивш шеф на ДФЗ.

По адрес на ръководството той допълни: „Те са временно, а ние, земеделците, оставаме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още