IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК: Най-ефективният контрол е пациентите да контролират какво харчат болниците

Ефектът от пръстовия идентификатор към момента е нулев, каза управителят на Здравната каса

10:31 | 15.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Глинка Комитов защити пред БНТ предложението пациентите да контролират какво харчат болниците. Той обясни, че това е най-ефективният контрол в сравнение с този, който може да упражни Здравната каса или медицинският одит.

По думите на Комитов това всъщност ще бъде контрол от страна на самия пациент. Според него фишовете ще помогнат на Здравната каса, да събере реална информация колко струват дейностите в здравеопазването.  

Предложението на пациентите да се издава документ с финансов отчет за разходите по лечението им е заложено в Националния рамков договор за 2017 г. То беше лансирано при срещата на служебния здравен министър, Българския лекарски съюз и Здравната каса вчера. 

За да се увеличат парите за лечение, или трябва да се увеличи здравната вноска, или бюджетът да дофинансира дейностите, или пациентите да доплащат, каза управителят на здравния фонд.

По отношение на пръстовия идентификатор Комитов каза, че ефектът към момента е нулев - няма нито загуби, нито икономии. По думите му от три до шест месеца трябва да минат от въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците, за да се каже какъв е ефектът от него.

Той обясни, че за ноември, когато беше въведен пръстовият отпечатък за прием и изписване от болница, има увеличение на разходите на болниците, но те не са достатъчен показател. По думите му с тази мярка е много трудно да се установи контрол върху броя на хоспитализациите. Той уточни, че информацията за реализираните икономии от идентификатора, изнесена от бившия министър Петър Москов, е била неофициална.  

Комитов потвърди и за дефицита в бюджета на НЗОК – от 124 млн. лева.

Преразходът, с който Касата влиза в 2017 г., е от 52 млн. лв. Отделно са парите за незаплатени на болниците суми за предходните две години за извършени дейности над одобрените лимити. За 2015 г. дължимото им е 52 млн. лв., а за 2016 г. - 19,5 млн. лв.

 


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Пак ще попитам КОЙ контролира и пази фалшивите инвалиди? За кого ще гласуват на предстоящите избори. Зная, че не харесвате въпроса, но искам отговор може и лично да ми отговорите г-н Комитов. Мълчанието задълбочава проблема не го решава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dzk
преди 7 години
Същата Здравна каса само преди два месеца рапортуваше с бодри лозунги как пръстовия отпечатък работи много добре, всички го приемат с радостни възгласи, и само за месец благодарение на прословутия пръстов отпечатък, касата е спестила 200000 лева. Преди това имаше още едно недоразумение с четци на лични карти (някой помни ли това?). Сега пък измислиха да дават на клиента фактура със ценоразпис. Въобще паниката и хаоса продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още