IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството на биовино в България ще расте

Освен на вътрешния пазар продукцията успешно се предлага и в Германия

10:35 | 14.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо пет години, след като Европейският съюз (ЕС) постигна консенсус и излезе с общи правила и изисквания за сертифицирането на биовино, в България има повече от 10 сертифицирани производители, казва пред БТА изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев.

Според него биовиното се търси на българския пазар и производството на биологичните напитки постоянно се увеличава.

Коев прогнозира, че през следващите 2 до 5 години броят на биологичните винарски предприятия ще се увеличи двойно.

По думите му при българските гроздо- и винопроизводители се наблюдава стремеж към защитените географски указания и там също ще има развитие и увеличени количества. Освен на вътрешния пазар биопродукцията успешно се предлага и на пазара в Германия, каза Коев. 

България е участвала в международен проект за биовино, който е приключил, заедно с Франция, Италия, Испания, Португалия и Германия, казва пред БТА и проф. Мартин Банов, зам.-директор на Института по почвознание "Н. Пушкаров".

В проекта България се е включила с отглеждането на мавруд с участието на завод в Асеновград.

Виното, което се получава по биологичен път чрез щадящи природата и лозето методи, е с най-високи качества. Тогава имаме по-ниски количества продукция, защото не се използват интензивни методи за стимулиране на растежа. За сметка на това обаче гроздето е с възможно най-високи показатели, отчита проф. Банов.

Специално за мавруда той казва, че съдържа голямо количество антиоксиданти и при умерена консумация на този сорт резултатите са много положителни в здравословно отношение.

В рамките на проекта е използвана продукцията от 1 300 дка опитно поле и е получено качествено вино.

Водещи биопроизводители на вино в Европа са Италия, Франция и Испания. Като цяло площите на биологично грозде в ЕС възлизат на няколко десетки хиляди хектара от общо милиони хектара лозя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
био мио нема ...папай и се смей !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 7 години
измамата с БИО храните продължава, хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още