IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донев: Ръст на пенсиите е възможен при пренасочване на пари от друго перо по бюджета

Няма сериозни нарушения по обществените поръчки в социалното министерство

11:14 | 13.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Осъвременяване на всички пенсии е възможно, ако се отделят средства от друго перо в държавния бюджет. Това каза пред bTV служебният социален министър Гълъб Донев.

Той повтори изчисленията на Националния оасигурителен институт, според които ако всички пенсии бъдат актуализирани спрямо средния осигурителен доход за 2015 г., това би струвало на хазната 1,5 млрд. лева.

По думите му, за да има обещания за ръст на пенсиите, трябва да има и ясни разчети откъде ще дойдат парите за това, защото те би трябвало да са трансфер към бюджета на държавното обществено осигуряване.

Ръст на пенсиите може да има само при действащ парламент и ако се направят съответните разчети и законови промени, посочи Донев. Във всички случаи обаче, според него, трябва „да се отреже отнякъде разход и той да бъде трансфериран към бюджета на общественото осигуряване, така че да бъдат повишени пенсиите“.

Проверката в Министерството на труда и социалната политика е показала, че няма сериозни нарушения в договорите по обществените поръчки от предишния мандат на правителството.

Нито един родител на дете с увреждане няма да връща пари на общините, заяви служебният министър по повод сигналите от родители на деца с увреждания, че общините ги принуждават да връщат средства, получени по европейска програма.

Той припомни, че от началото на тази година средствата за родителите на деца с увреждания бяха увеличени и се отпускат по Закона за семейните помощи за деца. Родителите обаче вече нямат право на средства по европейска програма за лични асистенти. Тази програма се администрира от общините, уточни Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
нали се сещаш че това дето си го написал е дясна политика ... а да виждаш десни парии, или дясно мислене на хората в тази държава ? даже мисленето е дефицит, виж го тоя под тебе, примерно... иначе си прав де, това е начина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Пари може да дойдат от работеща икономика. Непрекъснатите промени на законите създават още проблеми, а не ги решават. Разпределението на малко средства ( в случая за пенсии ) не може да бъде справедливо. Намаляване намесата на държавата може да стартира икономиката. Държавата създава правила и следи за спазването им и бизнеса се нуждае от това - народа също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Ами хвъркатко: спрете безкрайните помощи за отказващите да учат, да работят и спазват законите, но размножаващи се като хлебaрки ромове - и ще си спестите не 1.5, а 3.5 МБ !!!!Хората, които са работили и плащали осигуровки и данъци цял живот, трябва да имат приоритет към индивиди, които отказват да работят, макар да са напълно годни и здравословно, и по възраст за това !!! Къде е социалната справедливост иначе - работилите да гладуват, а пapaзитите да пируват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още