IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 февруари

07:59 | 08.02.17 г.
Преглед на печата за 8 февруари

Oтпада забраната за износ на електроенергия от България

В. Капитал Daily

Износът на електроенергия от България ще бъде възстановен. Заповедта на министъра на енергетиката Николай Павлов ще влезе в сила на 9 февруари, с което забраната наложена на 13 януари ще бъде отменена. Информацията за решението на министерството беше разпространена във вторник вечерта.

Причина забраната за износ, която продължи 25 дни да бъде отменена е, че резервите на електроенергийната система са възстановени и ще могат да поемат по-високото потребление заради очакваното застудяване.

23 г. не стигат да приключи едно дело за реституция

В. Сега

Наказателни, граждански и административни дела се разглеждат извън всякакви разумни срокове. Това отчита Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) след извършена проверка на 139 заявления на хора, оплакали се от бавно правосъдие в периода 1 октомври - 31 декември 2016 г. От въпросните 139 случая 92 са се оказали основателни - 31 по наказателни и 61 по граждански, търговски и административни дела.

В хода на проверката съдебните инспектори са се натъкнали на драстични примери. Дело за реституция е продължило 23 г. 5 месеца и 20 дни. Допуснати съществени забавяния, причинени от действията на съдилищата, отчитат инспекторите. Най-сериозни те са в първоинстанционното производство, продължило 13 г. и 3 месеца. Делото е отлагано общо 58 пъти, от които 41 поради нередовно призоваване на някои от страните, в това число 34 пъти поради нередовното призоваване на един от ответниците. Постановеното решение е отменено на втора инстанция и делото е върнато за ново разглеждане. Два пъти второинстанционните решения са били отменяни от ВКС и делото пак е връщано за ново разглеждане.

112 нови учебника влизат наесен в първи и пети клас

В. Сега

Всички проекти на учебници за 1-ви и 5-и клас, одобрени от МОН, са преминали успешно и през второто сито - оценката за пригодност от учителите. Това става ясно от съобщение на просветното министерство относно новите книги за първолаци и петокласници. Така от следващата 2017/18 г. за учениците в първи клас ще има 40 нови учебника (по всички предмети), а за тези от пети клас - 72.

Родни стартъпи ще си партнират с германски фирми

В. Стандарт

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски беше на официално посещение в Германия като част от делегацията, ръководена от президента Румен Радев. В Берлин министър Седларски се срещна с Уве Бекмайер, парламентарен държавен секретар във Федералното министерство на икономиката и енергетиката и председател от германска страна на Германо-българския съвет за коопериране и с Хелге Толксдорф, шеф на отдел „Разширяване на ЕС, Югоизточна Европа и Турция" във Федералното министерство. По време на срещата бяха обсъдени приоритетите на икономическото сътрудничество между България и Германия с фокус върху по-нататъшното развитие на германските инвестиции в България в секторите автомобилна промишленост, машиностроене и високи технологии.

Специален акцент в разговора беше сътрудничеството между страните в развитието на актуалната тема - дигитализация на производствата чрез симбиоза между наука, производствени процеси и високи технологии – тенденция налагана с цел по-бързото навлизане на Индустрия 4.0 в България. В резултат на срещата беше решено да започне подготовка на международна среща в София, на която да бъдат обсъдени предизвикателствата на Четвъртата индустриална революция и използването на предимствата, които тя предлага.

Великобритания дава знак от Бургас - отворена е за бизнес и след Брекзит

В. 24 часа

Как български фирми могат да намерят партьори на Острова без да разчитат на посредничеството на големите компании - това е една от възможностите, които дава форумът Business is GREAT, организиран във вторник в Бургас от БсТПП и посолството на Великобритания. Морският град е избран за началото на поредица срещи в цялата страна с участието на посланик Ема Хопкинс, на които ще се презентират характерни продукти от британски производители, основно бързо оборотни потребителски стоки от различни сектори, храни и напитки, продукти, свързани с грижата за бебета и деца, лекарства и козметика. Една от целите ни е да подчертаем, че след референдума за излизане от ЕС моята страна остава отворена за бизнес, заяви посланик Хопкинс.

Махат завоите от междуградските пътища

В. Монитор

Завоите на междуградските пътища ще бъдат премахнати, а вместо тях ще има прави участъци. Това предвижда „Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата“ до 2020 година. Според данните на КАТ всяка трета катастрофа става на завой.

Именно заради това се предвижда при строителството на новите пътища да има възможно най-малко криви, а старите да бъдат реконструирани до 2020 година. За целта ще бъдат сменени параметрите в обществените поръчки, ще бъдат преначертани вече съществуващите планове, а тези, които са в строителство, ще се реконструират. С новите правила са запознати вече както Агенция „Пътна инфраструктура”, така и строителните фирми.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още