IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 февруари

08:49 | 04.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лондон: България е една от мишените на Русия

В-к Сега

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън обвини Русия, че се стреми да отслаби НАТО и да дестабилизира западните страни, предаде ТАСС. "Алиансът трябва да стане конкурентоспособен в киберпространството, за да противодейства на Русия", подчерта Фалън в реч в университета на Сейнт Андрюс, в Шотландия. Той изброи конкретно като руски мишени САЩ, Франция, Германия, Холандия, България и Черна гора. "Русия явно тества НАТО и Запада. Тя се стреми да разшири своята сфера на влияние, да дестабилизира страни и да отслаби алианса. Става въпрос за подкопаване на националната сигурност на много наши съюзници", заяви британският министър на отбраната. Фалън призова Великобритания и Европа да запазят НАТО силна, за да сдържа Русия. "Алиансът и Западът като цяло трябва да се противопоставят на дезинформацията по съветски образец и по-конкретно на такива средства за предаване на информация като телевизия RT", призова той. В същото време британският министър на отбраната призна необходимостта от сътрудничество с Русия. Той подкрепи стремежа на новия президент на САЩ Доналд Тръмп да установи пълноценно сътрудничество с нея.

Планираното поскъпване на водата в София се запъти към съда

В-к Сега

Въпреки че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) все още не е одобрила окончателно поскъпването на водата в София с 18%, недоволни граждани вече се заканиха, че ще обжалват очакваното решение. Новата цена е одобрена в предварителния доклад на КЕВР и вероятно ще бъде потвърдена. Решението може да се оспори пред административния съд в 14-дневен срок след оповестяването му. Обжалването обаче не спира изпълнението, т.е. софиянци ще плащат повече независимо дали има дело срещу цените или не.

Вчера предложението на КЕВР бе обсъдено на тричасово публично заседание в регулатора. Шефът на "Софийска вода" Арно Валто се опита да защити искането на компанията с нуждата от инвестиции и увери, че столичани ще получават по-висококачествена услуга след поскъпването. Повишение на цените обаче ще има не само през тази година, но и в следващите четири. За 2017 г. е планирано цената да стане 2.15 вместо 1.82 лв. за кубик с ДДС в момента. През 2021 г. се планира цената да се повиши с 47% спрямо настоящата.

Кабинетът дава нови 120 000 лева за спрения проект “Бургас-Александруполис”

В-к Сега

Служебното правителство се готви да извади 120 000 лева от държавния бюджет заради "спяща" фирма - "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис". Проектът за решение на кабинета бе пуснат за обществено обсъждане в четвъртък. Този петролопровод, част от "големия енергиен шлем" на бившия президент Георги Първанов, бе замразен още преди години, но продължава да гълта от парите на българските данъкоплатци.


Отлив на тютюнджии въпреки високите цени

В-к Стандарт

Продължава отливът на тютюнджии в Пиринския край. Макар че тази година стопаните получиха средна цена от 7 лева за килограм, няма тенденция за увеличаване на мераклиите да отглеждат тютюн в региона. Напротив – и тази година бройката им ще падне значително. „За реколта 2016 г. хората взеха добри пари, през 2015 г. средната цена беше под 5 лева. Някога чиновници, полицаи, учители бяха на полето, сега не е така. Тютюнджиите намаляват – намират си работа по цехове, в строителството, заминават на гурбет", твърди кметът на симитлийското село Долно Осеново Бисер Сегменов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още