IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 януари

09:30 | 28.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Стани моя аптека

в. Капитал

Страх. Това е обяснението, с което от години фармацевтите се оправдават, че не могат да противодействат на превземането на бизнеса им от най-голямата верига аптеки в България – на бизнесмена Веселин Марешки.
Този страх е донякъде оправдан: до момента конкурентите почти не са печелили битките срещу Марешки, защото зад него винаги е стояла една или друга държавна институция, а опитите им за справедливост са свършвали с натиск върху собствения им бизнес.

КЗК временно спря поръчка за ремонти на НДК за 700 хил.лв.

в. Капитал

Поръчка за текущи и аварийни строително-ремонтни работи в и около сградния фонд на Националния дворец на културата, е временно спряна заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Фирмата "Иберис груп" е подала жалба на 15 декември с искане за временна мярка спиране на процедурата и регулаторът е приел искането на жалбоподателя.

Ремонтът по сградата на НДК е част от предвидените дейности, във връзка с провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018г. Именно НДК е основно място за провеждане на заседанията. 

Предвидено е и преустройство на сградата на стойност около 20 млн.лв. с ДДС, което ще бъде изпълнено от "Галчев инженеринг". Общо за работи по НДК са отделени 35 млн.лв., в които се включват ремонт, техника, адаптация, квалификация на кадри и подготовка на мениджмънта, съобщи директорът на НДК Мирослав Боршош в края на ноември.

Кметовете вече могат да харчат от втория милиард за саниране

в. Сега

Санирането по безплатната програма на правителството на ГЕРБ може да продължи, а кметовете - да сключват договори за одобрените блокове. Това става ясно от писмо на вече бившия регионален министър Лиляна Павлова до общините, финансовия министър, Българската банка за развитие (ББР), икономическия вицепремиер и премиера, подписано на 26 януари, четвъртък, часове преди сдаването на поста.

Мит е, че пелетите топлят евтино и са еко

в. Сега

Дървените пелети са един от вариантите за отопление на дома наред с тока, въглищата, централното парно и т.н. Те минават за ефективно и икономично гориво, но истината е по-различна, твърдят експертите.

Един от митовете е, че използването им за отопление и сгряване на вода опазва чист въздуха вкъщи и навън. Всъщност пелетите са дървесни частици, пресовани под високо налягане и слепени във формата на малки цилиндрични парчета. И също както при дървата и въглищата, горенето им произвежда остатъчна пепел, която трябва да се отстранява - за да е ефективна инсталацията, горивната камера и коминът трябва да се поддържат чисти. Освен това някой трябва да се занимава да ги транспортира, подрежда, мъкне и да зарежда котела.

БДЖ преговаря за товари от гръцки пристанища и Иран

Mediapool.bg

"Българските държавни железници" (БДЖ) за пръв път от десет години приключват на печалба, независимо че пазарният им дял при товарите продължава да намалява, става ясно от разпространена от холдинга в петък справка за състоянието му през 2016 г. спрямо 2009 г. Отчетеният период обхваща двете правителства на ГЕРБ и данните се изнасят в деня, в който и вторият кабинет на Бойко Борисов остана в историята след подадена оставка.

От БДЖ не посочват с каква печалба приключват 2016 г., но според обявените от холдинга данниза деветмесечието нетната печалба е 4.5 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още