IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и ЕК не откликват на опасенията на Московски за блокада на границата

Българското транспортно министерство още през декември е потърсило реакцията на Атина и Брюксел във връзка с плановете на гръцките фермери

16:57 | 26.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министерството на транспорта и информационните технологии на България не е получило отговор от Гърция и Европейската комисия (ЕК) по повод опасенията за предстоящи блокади на българо-гръцката граница. Това признава в писмен отговор до депутати бившият транспортен министър Ивайло Московски.

През декември 2016 г. той се е обърнал към своя гръцки колега Христос Спирцис и към еврокомисаря по въпросите на транспорта  Виолета Булц, обяснява Московски на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. Той припомня и действията, предприети през 2016 г., включително и декларация, подписана по време на съвместното заседание на правителствата на двете страни, провело се в началото на август в София.

В документа беше записан „твърдият съвместен ангажимент за ефективно гарантиране, включително чрез съвместни усилия, на свободното движение на стоки, капитали, услуги и хора между нашите две страни“, отчита Московски.

Проблемът с периодичните блокади на границата между България и Гърция съществува от 2007 г. и е ключов за двустранните отношения между София и Атина.

Гръцкото издание „Катимерини“ съобщи малко по-рано днес, че полицията в южната ни съседка е спряла фермери, които са карали своите трактори към граничния пункт „Промахон – Кулата“. Блокиран обаче е бил главният път между Серес и Солун.

Стопаните в южната ни съседка засилват натиска си срещу правителството, като блокират националните магистрали.

Гръцки медии очакват през почивните дни да да се вземат решения как ще продължи протестът и дали ще бъдат блокирани границите с България и с Македония.

От бранша протестират срещу мерките на правителството, които предвиждат увеличаване на данъците и социалните осигуровки, които плащат заетите в сектора. Организаторите на протеста обясняват, че са решени да преминат и през полицейски кордони в опита си да достигнат до Промахон, допълва Ana Mpa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още