IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 януари

08:35 | 26.01.17 г.
Преглед на печата за 26 януари

На Иракли пак ще се строят ваканционни селища

В. Сега

Пореден зелен сигнал за старт на строителството на един от дивите плажове на българското Черноморие - Иракли, е дала Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ). В последните дни на отиващото си правителство директорът Тонка Атанасова е разписала две решения, с които разрешава строителството на две ваканционни селища с бунгала и еднофамилни къщи.

И в двата случая се изтъква проверка, която показала, че в района няма дюни. Скандалните решения са взети на фона на факта, че само преди година парламентът забрани със закон всякаква стопанска дейност и обществени мероприятия в този район.

Ваканционните селища ще бъдат построени в местността Кладери, тъй като няма вероятност строителството им да окаже "значително отрицателно въздействие" върху местообитанията и видовете, пише в становището на бургаската екоинспекция. Заключението е направено, без да е извършена оценка на въздействието върху околната среда, тъй като от РИОСВ са преценили, че такава не е нужна - двата съседни парцела са от по 5.37 декара всеки, а законът задължава оценка да се прави само при строежи на терени над 10 декара. Макар проектите да са на двама братя, инспекцията ги разглежда като два отделни случая.

ВВС планира да купи нови учебни самолети и радари

В. Сега

Всичките пари за покупка на нова техника за армията до 2020 г. вероятно ще бъдат изразходвани от ВВС, ако се случат плановете им за модернизация. Освен покупката на нови западни изтребители, авиацията планира да купи и учебни витлови самолети и 3D радари. Това стана ясно вчера след анализ на ръководството на ВВС на изминалата 2016 г. Министерството на отбраната разполага само с около 200 млн. лв. на година за капиталови разходи и те ще отидат основно за вноските за новите изтребители и строежа на два бойни кораба. Става въпрос за общо над 2.3 млрд. лв. до 2022 г.

Обслужване „на едно гише“ се въвежда и в речните пристанища

В. Стандарт

Правителството прие промени в Наредбата за организацията за осъществяване на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол, както и контрол на транспортните средства в пристанищата на България, обслужващи кораби от международно плаване. Основните промени в наредбата са свързани с въвеждането на принципа за обслужване „на едно гише" за пристанищата по река Дунав.

Системата за електронна обработка на документите ще позволи стандартизираните информация и документи да се подават в една единствена входяща точка еднократно и едновременно към всички институции, притежаващи съответните правомощия за извършване на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол, както и контрол на транспортните средства в речните пристанища, обслужващи кораби от международно плаване.

Задава се ново пиково потребление на ток заради студа в петък

В. Труд

Понижение на температурите до минус 20 градуса и ново пиково потребление на ток се очаква в петък. От Комисията за енергийно и водно регулиране успокоиха, че няма опасност за изгаряне на битовите електроуреди заради по-високата консумация и натовареността на мрежата. Регулаторът проверява ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ как фактурират употребения ток и дали подстанциите на трите енегродружества подават електроенергия на домакинствата в рамките на стандарта, информира БНТ. От Енергийния системен оператор отчитат, че електроцентралите работят на пълна мощност.

София кани италиански архитект за площад "Св. Неделя"

В. 24 часа

Столичната община преговаря с двама известни италиански архитекти, които да проектират новата визия на пл. “Св. Неделя”, научи “24 часа”. От 2 г. там има археологическо проучване на останките от древна Сердика. Идеята е, след като приключат, сърцето на античния град да е достъпно за посетители и да се оформи като долно ниво на площада. Има и планове то да се свърже с античния комплекс при ларгото. През 2016 г. кметът Йорданка Фандъкова възложи на главния архитект Здравко Здравков да покани известен чужд проектант, който да се заеме с визията на площада. “Готови сме със заданието, то е изработено от експерти от УАСГ. Ще го обявим за обществено обсъждане, за да чуем мнението на хората. Подготвяме и анкета, която да покаже очакванията на софиянци към мястото”, каза Здравков. Той вече води преговори с двама архитекти, но отказа да посочи имена и разкри само, че са италианци.

Глобяват НЕК за източването на яз. „Въча”

В. Монитор

Националната електрическа компания (НЕК) ще бъде санкционирана заради прекомерното използване на вода от яз. „Въча” за производството на ток. Това заяви министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева.
Данните показват, че дъщерното дружество на НЕК „Язовири и каскади“ е ползвало над разрешените му обеми вода, което довело до измиране на рибата в изкуственото езеро. „Предстои проверка от Басейнова дирекция на случай и налагане на санкция за „Язовири и каскади“, а частникът може да си търси правата по съдебен ред“, заяви Василева. За пореден път екоминистърката в оставка повтори, че в язовирите има достатъчно вода за производство на ток. По думите й съоръженията са пълни на 50%, което означава, че ще имат капацитет да поемат водите от снеготопенето.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още