IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данев: Служебният кабинет е важен за конкурентоспособността на икономиката

Възможност за повишаване на БВП с около 5-6% през тази година вижда изпълнителният председател на Българската стопанска камара

11:14 | 24.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Служебното правителство, което предстои да бъде обявено, би могло да помогне за конкурентоспособна икономика, основаваща се на пазарни принципи. Това коментира пред БНР Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК).

Според него служебният кабинет може да има и по-дълъг хоризонт от очакваното – например шест или десет месеца. Очакването за това удължаване е заради изказвания на основни политически сили за гласуване до дупка, поясни Данев.

В икономически план той очаква успешна 2017 година. А причина е прекъсването на корупционните връзки между досегашния политически елит и бизнеса. Данев напомни, че през 2015 година страната ни е изпуснала големи шансове да реализира ръст на икономиката – заради срива на цените на горивата с 50 на сто. 

И през 2016 г. България не успя да се възползва от изключително благоприятните фактори, които позволяваха ускоряване на икономиката, подчерта той и уточни, че това е заради неусвоения потенциал от геополитическата ситуация, която пренасочи милиони туристи към България.

Божидар Данев вижда възможност за повишаване на БВП с около 5-6% през тази година.

България е на последно място по чуждестранни инвестиции, напомни Данев. По думите му инвестициите като цяло са на основата на публични средства и средства от европейските фондове.

Ако искаме технологично обновление на икономиката, трябва да разчитаме на нови сериозни инвестиции. Става въпрос за вложения и в образованието и подготовката на човешки ресурси“, поясни Данев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още