IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 януари

07:45 | 20.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Пътната агенция поднови търг за 35 млн. за три отсечки в Северна България
в. Капитал

Агенция "Пътна инфраструктура" пусна отново обществената поръчка за рехабилитация на три отсечки на обща стойност 35 млн. лв., след като търгът беше спрян за два месеца. Трите лота са общо 49 км второкласни и третокласни пътища в областите Ловеч, Плевен и Монтана. Ремонтите се финансират по оперативна програма "Региони в растеж", като по нея се отпускат над 238 млн. лв. за ремонти на близо 290 републикански пътища.

Гафове на МОН може да блокират 350 млн. лв. за наука
в. Сега

Дългоочакваното усвояване на 350 млн. лв. за българската наука от ОП "Наука и образование" може да бъде спряно броени дни преди финала на процедурите по набирането на кандидати за изграждането на два вида научни центрове - за върхови постижения и за компетентност. Причината е, че просветното министерство е променило съществено насоките за кандидатстване 24 дни преди крайния срок за подаване на проектите, който изтича на 23 януари. Това опорочава процедурата и поставя потенциалните кандидати в неравнопоставеност, пише вицепремиерът по еврофондовете в оставка Томислав Дончев до колегата си и просветен министър Меглена Кунева в официално писмо, с което "Сега" разполага. В него Дончев препоръчва стопиране на процедурите за неопределено време - докато се отстранят грешките, и повторното им стартиране "максимално бързо".

КЗК пусна търга за лекарства за 1.2 млрд. лв.
в. Сега

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането за спиране на електронния търг за лекарства. Първият конкурс на електронната борса на здравното министерство предвижда да се сключат договори за доставки на всички лекарства за 145 болници за 3 години напред и за близо 1.2 млрд. лв. Срещу процедурата бяха подадени две жалби с искане тя да бъде спряна - от търговеца на лекарства на едро "Медекс" и от доставчика на медицинско оборудване, изделия и апаратура "Топ Хоспитал Сървис". Заради жалбите здравното министерство спря търга.

Полицаи обхождат пеш жп релсите за кражби
в. Монитор

Полицаи ще обхождат пеш железопътните релси, за да следят за кражби. Униформените ще правят гастроли и ще заснемат всяка една липсваща част от инфраструктурата, за която ще изготвят подробно доклади. Служителите на МВР ще работят заедно с представители на „Холдинг БДЖ“, Държавно предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура”, Държавно предприятие „Транспорт, строителство и възстановяване”. Подробните доклади трябва да бъдат изготвени до края на 2018 година. Междинните данни обаче се очакват и до края на тази година. Според данни на „Монитор“ на МВР е възложено и да извършва щателна охрана на железопътната инфраструктура. Обходите и пазенето трябва да са съвместно с общините, през които минават релсите.

Студовете поразиха над 70% от черешите
в. Монитор

Между 70 и 90% са измръзванията при различните сортове череши в Кюстендилска област в резултат на студовете от последните дни, показва проверка на специалистите от Института по земеделие в областния център. От там са установили още, че най-малко са засегнати ябълките и сливите - до 30 на сто от насажденията.
Ниски температури като тази година са явление, което се случва периодично през около 30-40 години в Кюстендилския регион, казват специалистите.

Обвинители проверяват Лалов заради поръчка
в. Стандарт

Председателят на Софийския районен съд в оставка Методи Лалов ще бъде даден на прокуратурата заради обществена поръчка. По предложение на Михаил Кожарев мнозинството във Висшия съдебен съвет реши да изпрати одит на Сметната палата за 2014 г. в СРС, в който са констатирани драстични нарушения по една от обществените поръчки, свързани с ремонта на сградите на съда. Решението бе взето с 11 гласа "за" на 9 "против".

Дизелът поскъпна с 2 стотинки за седмица
в. Труд

Дизелът поскъпна с 2 стотинки, или с почти 1%, за периода между 12 и 19 януари, а цената на най-масовия бензин А95 се повиши с 1 стотинка, или с 0,50%, показа проверка на „Труд“ в сайта за горива Fuelo.
Към момента нафтата на големите бензиностанции се търгува по 2,13 лв. за литър, а бензин А95 струва 2,12 лв. на повечето места за зареждане. Пропан-бутанът отбеляза поскъпване от 2 стотинки за седмица, като цената му стигна 1,02 лв. на големите бензиностанции в страната. В началото на януари нафтата отново отбеляза поскъпване с 6 стотинки за месец, а пропан-бутанът добави 3 стотинки към стойността си за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още