Малките казани за варене на ракия ще са с вместимост до 1000 литра, а не както досега до 500 литра, решиха окончателно депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).
По този начин всяко домакинство има право да произвежда в домашни условия до 30 литра ракия годишно от грозде и плодове собствено производство за лично потребление, като заплаща само 50% от дължимия за това количество акциз - 550 лева за 1 хектолитър чист алкохол или 2,20 лв. за литър 40-градусова ракия.
За всеки литър над разрешените 30 трябва да се заплаща пълната акцизна ставка от 1100 лева за 1 хектолитър чист алкохол или 4,40 лв. за литър 40-градусова ракия.
Правилата за дейността на казаните бяха затегнати в края на 2015 г. по предложение на депутати от Патриотичния фронт. Сега по идея на ГЕРБ се връща старият режим.
Депутатите отмениха и сега действащите разпоредби, според които малките казани могат да варят ракия само от 1 юли до 31 декември, а в останалото време, за да работят, е нужно да уведомят писмено Агенция "Митници" в 14- дневен срок преди извършване на дейността. След като промените в ЗАДС бъдат обнародвани в Държавен вестник, любителите на домашния алкохол ще могат да варят ракия целогодишно, без въпросното уведомление.
Друга важна промяна е, че до три месеца ще заработи регистър на всички търговци, производители и вносители на съоръжения за варене на алкохол. Това обясни за Investor.bg Диана Йорданова, заместник-председател на бюджетната комисия. По думите й от Министерството на икономиката са имали възражения за краткия срок, но в крайна сметка се очаква през март регистърът да заработи.
„Целта е Агенция "Митници" да може нагледно да проверява откъде е закупена техниката с оглед на това безопасността на хората да бъде гарантирана“, поясни Йорданова.
Въвежда се и задължение на регистрираните лица да подават данни в Министерството на икономиката за лицата, на които са продадени или предоставени съоръжения за производството на алкохол.