IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малта работи за ранен достъп на България и Румъния до визовата система на ЕС

Според вътрешния министър на Малта вече има предложение, съгласувано с Еврокомисията, за достъп до визовата информационна система

10:53 | 14.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министърът на вътрешните работи на Малта Кармело Абела, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, съобщи в специално интервю за БНР, че страната му търси възможности за ранен достъп на България и Румъния до визовата информационна система, преди да се реши проблемът с пълноправното им членство в Шенген.

"Търсим начини как да си сътрудничим по-тясно с тези две държави докато те се присъединят към Шенгенската зона. Има вече предложение, съгласувано с Еврокомисията, за достъп до системата ВИС", каза Абела. "Трябва да получим становище и от правната служба на Съвета дали предложението юридически е възможно. За първи път ще го обсъждаме на ниво експерти и представители в работна група другата седмица".

На въпрос дали Малта ще организира дебат за присъединяването на страната ни към Шенген, министър Абела отговори, че първо ще изчака доклада на Брюксел по правосъдието и вътрешните работи.

"Мисля, че е по-мъдро да се изчака първо докладът на Еврокомисията по механизма за сътрудничество и проверка", заяви той. "От резултатите в доклада може да се прецени, дали ще продължим по-нататъшните дискусии ли не".

От Европейската комисия нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

В момента полицейските служби у нас не могат да проверяват през единната компютърна система за обмен на данни дали Шенгенските визи на влизащите у нас чужденци са валидни или не. България много пъти е поставяла това като проблем при опазването на външните граници на Евросъюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
"От Европейската комисия нито потвърдиха, нито отрекоха информацията."На европейската комисия и е през шлифера за България . На Малта два пъти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още