IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на средната продължителност на живота се отразява на работната сила

Развиващият се свят се приближава към развития, заяви икономистът от Инфограф Адриан Николов

08:37 | 12.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Средната продължителност на живота в света се е увеличила с почти 20 години от 1960 насам и това се отразява на работната сила. Между 1960 и 2015 се наблюдава процес на догонване, в който развиващият се свят все повече се приближава към развития по този показател. Това коментира икономистът от Инфограф Адриан Николов пред Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му Африка все още е много назад спрямо останалия свят, но там се наблюдава най-бързият темп на развитие.

Общата тенденция е жените да живеят по-дълго от мъжете, като разликата между двата пола в Източна Европа е по-голяма.

Николов коментира и икономическите ефекти от увеличаването на продължителността на живота. По думите му, от една страна, разполагаме с работна сила, която е в състояние да работи по-дълго и по-продуктивно, но, от друга, колкото по-дълго живеят хората, толкова повече тежестта пада върху пенсионната система.

"Това наблюдаваме и в България в момента, тъй като разходите ни за пенсии като част от бюджета през последните 10 години растат главоломно", каза икономистът.
 

Вижте още във видеото:

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Може би развитият свят се приближава към развиващия се? При всички положения математическата дистанцията си остава същата и при двете хипотези. Ето това е лъжата - да кажеш истината по друг начин. Лъжата е истина, истината е лъжа. Кое какво е има своята количествена оценка - зависи на колко ракии си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още