IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Желев: Замърсяването на въздуха ще намалее с обновяване на автомобилния парк

Необходима е национална политика за обновяване и модернизация на автомобилите в България, каза експертът

10:48 | 06.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Dnes.bg</em></p>

Снимка: Dnes.bg

Проблемът с фините прахови частици (ФПЧ) във въздуха трябва да се решава с комплекс от мерки, заяви автомобилният експерт Калоян Желев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Автомобилите са само една от причината за това замърсяване, но има и други фактори, припомни той.

Автопаркът в София е най-новият в сравнение с останалите региони на страната, но същевременно най-концентрираният, каза експертът. 

По думите му мерките за модернизация на автомобилния парк може да решат въпроса със замърсяването, причинено конкретно от колите, смята той.

Желев обаче посочи необходимостта от национална политика за обновяване и модернизация на автомобилите в България, за да се редуцира замърсяването от старите дизелови автомобили.

Общественият транспорт трябва да се електрифицира и да се заменят дизеловите автобуси, коментира той.

„Не очаквам бързи мерки, но се надявам държавната и местната администрация да се заемат сериозно с проблема. Ако искаме резултат след 10 години, трябва да започнем да мислим по тази тема днес“, каза експертът.

В София автомобилите причиняват половината от замърсяването, смята управляващият партньор в denkstatt България Боян Рашев.

Видео по темата можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
поредния "експерт", лобист ... да ти, така! ... да не би случайно по гумите на новите коли да се лепи по малко кал от градинката пред блока ? .... или като си купя нова кола ще спрете да сееерете с луга зимата, нещо което е отречено на запад от 20 години? Тоя финния прах дето се събира по ъглите на бордюра пролетта и който го дишаме е точно от лугата .... така че един 15 годиншен голф на газ с кво толкова цапа ? Експерта знае ли при горене на пропан бутан кво се отделя ? цо2 и гола вода(това дето му е в тиквата лобиска) !Политика трябвало .... спрете да крадете, че хората да имат пари и сами ще си купят нови коли, и реформирайте ченгетата и съдиите да не ни крадът колите, щото кой не иска нова кола ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още